Кръгла маса посветена на статистически измерения на кръговата икономика се проведе по научноизследователски проект № 3-2022

Екипът на научноизследователски проект № 3-2022 проведе в СА „Д. А. Ценов” кръгла маса-дискусия „Статистически измерения на кръговата икономика – теоретични, методологични и практико-приложни аспекти”. В рамките на форума бяха представени резултатите от изпълнението на проект № 3-2022, финансиран по конкурсна процедура към Института за научни изследвания от годишната държавна субсидия за присъща на висшето училище научна дейност. Кръглата маса се проведе на 26 октомври 2022 г. в аудитория 71 и онлайн във виртуална аудитория в платформата bbb.uni-svishtov.bg. Проведеният форум е планирано мероприятие от научния календар на катедра „Статистика и приложна математика” и бе посветен на Световния ден на статистиката, който се отбелязва ежегодно на 20 октомври. Гости на събитието бяха доц. д-р Любомир Иванов – зам.-ректор НИДРК, доц. д-р Искра Пантелеева – зам.-ректор „Учебна дейност и акредитация”, проф. д-р Атанас Атанасов – декан на факултет „Стопанска отчетност” и преподаватели. На форума присъстваха също студенти от специалност „Бизнес статистика и анализи” и докторанти от докторска програма „Статистика и демография”.

Кръглата маса откри доц. д-р Пламен Петков – ръководител на проекта, който приветства участниците и гостите, и представи проектния екип, в състава на който са представители на преподаватели, докторанти и студенти към катедра „Статистика и приложна математика”. Той запозна присъстващите с актуалността на изследването и акценти от проектната идея. Основната цел на проекта е изследване на теоретичните концепции за кръговата икономика и емпирична оценка на състоянието, тенденциите, въздействието, перспективите и предизвикателствата пред въвеждането й на основата на статистико-иконометричен анализ на индикаторите, измерващи напредъка към кръгова икономика в четирите основни области, регламентирани в Евростат – производство и потребление, управление на отпадъците, вторични суровини, конкурентоспособност и иновации.
Присъстващите на дискусионния форум бяха запознати с постигнатите научни резултати от изпълнението на проекта и изпълнените дейности за популяризиране на изследването и научния проект: четири публикации на английски език в три международни научни конференции (87th International Scientific Conference on Economic and Social Development, Svishtov, September 2022; 28th RSEP International Conference on Economics, Finance & Business, 24-25 November 2022, Rome, Italy; International Scientific Conference on Economic and Social Development – „Green Economy & Sustainable Development” – Cakovec (Croatia) March, 2023); пет доклада на български език, изнесени на Международна научнопрактическа конференция „Кръговата икономика в контекста на релацията Индустрия 4.0 – Общество 5.0”, провела се в СА „Д. А. Ценов” на 21 и 22 октомври 2022 г. Предстои и депозиране на студия за публикуване в Алманах „Научни изследвания”, в която ще бъдат представени окончателните резултати от научната работа на екипа.

Презентациите на членовете на екипа бяха в три основни направления – теоретико-методологични аспекти на кръговата икономика, кръгова икономика в рамките на страните от Европейския съюз и състояние и тенденции на кръговата икономика в България. В рамките на първото направление презентации направиха доц. д-р Любомир Иванов и доц. д-р Маргарита Шопова. Доц. Иванов представи закономерностите в състоянието и изменението на масовите явления и процеси с икономически, социален, екологичен и технологичен характер, които имат отношение към кръговата икономика. Презентацията на доц. Шопова беше посветена на концептуалните проблеми и емпиричните изследвания по отношение на търговията с рециклируеми суровини.
В три от презентациите основен акцент бе кръговата икономика в страните от ЕС. Гл. ас. д-р Тихомир Върбанов представи основни резултати от емпирично изследване, имащо за цел да се изследват зависимостите и причинно-следствените връзки между социално-икономическото развитие и кръговата икономиката в страните от ЕС. Резултатите от това изследване показват положителна зависимост между показателите на социално-икономическото развитие и индикаторите на кръговата икономика, като са установени и значими различия по отношение на оказваните ефекти в отделните страни. Гл. ас. д-р Владимир Кръстев представи резултатите от изследване на международните договори за разпределение на квотите за вредни емисии, в което прилага модел от теорията на игрите. Презентацията на гл. ас. д-р Евгени Овчинников беше посветена на изследване състоянието и тенденциите на структурата на отпадъците от опаковки в България и ЕС.

Състоянието и тенденциите на кръговата икономика в България бяха сред акцентите в презентациите на доц. д-р Красимира Славева, доц. д-р Стела Касабова и доц. д-р Пламен Петков. Доц. Славева представи основни теоретични и емпирични аспекти на релацията „зелена сделка и икономически растеж” в страната за периода 2010-2020 г. Презентацията на доц. Касабова беше посветена на отделените въглеродни емисии в атмосферата и по-конкретно на тяхното изменение и структура по източници на замърсяване в България за периода 2011-2020 г. В своята презентация доц. Петков представи основни резултати от иконометрично изследване, имащо за цел да установи влиянието на образователното равнище на населението върху дела на рециклираните битови отпадъци в страната на областно равнище за периода 2013-2020 г. Резултатите от това изследване демонстрират, че образованието на населението в България, независимо от притежаваната степен, влияе положително върху равнището на рециклиране на битовите отпадъци. Противно на очакванията, липсата на по-висока степен на образование не води до намаляване по отношение на дела на рециклираните отпадъци, което е основна разлика в сравнение със страните от ЕС.
Основните научни резултати от проекта, вкл. публикациите и презентациите, представени на кръгжлата маса, са достъпни пълнотекстово в платформата за отворена наука „ResearchGate” в раздел „References” на адрес: https://bit.ly/3FpVV3t