Квалификационна характеристика
на специалност "Стопанско управление"

1. Обща характеристика на специалността

         В специалността “Стопанско управление” се подготвят специалисти с висша управленска квалификация, които придобиват специализирани знания и умения в професионалното направление “Администрация и управление”.

2. Образователни цели

           Целта на подготовката в тази степен е обучаваните да усвоят основите на управлението, икономиката и съвременния бизнес. Тази подготовка ще им осигури необходимия комплекс от знания, с помощта на които ще могат ефективно да решават проблемите на стопанското управление в съвременната динамична и конкурентна среда; ще могат да постигат фирмените (организационните) цели и да използват оптимално потенциала на персонала.

3. Организация и продължителност на обучението

    Подготовката в тази степен позволява да се придобият познания в областта на: управленския процес и мениджърското поведение, организационното поведение, управлението на бизнеса, лидерството и ръководството, контролинга, проектното управление, управлението на фирмата, социалната среда и бизнес, стратегическото управление, бизнеспреговорите, и по всички базови икономически дисциплини, необходими на съвременния мениджър.
          Срокът на обучение е 8 семестъра. Обучението в тази степен завършва с държавен изпит.

4. Знания

         В процесът на обучение се придобиват интегрирани знания за основите на бизнеса и особеностите на неговото управление. Студентите получават познания, които им позволяват да се запознаят с основите на организационното изграждане, развитие и управление на организациите, да усвоят и прилагат съвременни подходи, методи и концептуални инструментариуми за решаване на конкретни практически проблеми. Изясняването на теоретико- методологическите въпроси се основава на общовалидните принципи и подходи, изведени от науката за организация и управление, а също така като се има в предвид и тенденциите в развитието на стопанската дейност в условията на динамично променяща се среда. Усвояват се знания относно характеристики на човешкия фактор от една страна като функционално поведение, а от друга като човешки отношения.

5. Умения

         В процеса на обучение се придобиват практически умения за: анализ и оценка на околната среда на организациите; изработване и реализиране на управленски решения; организиране на изпълнението на предварително формулирани цели; за ефикасно формулиране и провеждане на фирмените стратегии; за ефикасно управление на човешкия фактор в организацията, и др.

6. Компетентности

      Системното овладяване на необходимите практически навици е в основата на методиката на аудиторното и извънаудиторното обучение по специалността. Особено внимание се отделя на повишаването на практическата управленска компетентност на обучаваните чрез използването на съвременни интерактивни методи на обучение (делови игри, тренинги, творчески дискусии, казуси, ситуации, и др.), на работата в екипи, на извънаудиторната работа и на самостоятелната подготовка.

6.1. Самостоятелност и отговорност

     Обучавайки се в специалност "Стопанско управление", студентът ще придобие способност за административно управление на сложни професионални дейности, включително на екипи и ресурси. Това ще му позволи да поема отговорности при вземане на решения в сложни условия, при влиянието на различни взаимодействащи си и трудно предвидими фактори. Студентът ще може да проявява творчество и инициативност в управленската дейност, както и да преценява необходимостта от обучение на другите с цел повишаване на екипната ефективност. 

6.2. Компетентности за учене

       Студентът ще може последователно да оценява собствената си квалификация чрез преценка на придобитите до момента знания и умения, и да планира необходимостта от разширяване и актуализиране на професионалната си квалификация. 

6.3. Комуникативни и социални компетентности

        Студентът ще може да формулира и излага ясно и разбираемо идеи, проблеми и решения пред специалисти и неспециалисти; да изразява отношение и разбиране по въпроси чрез използване на методи, основани на качествени и количествени описания и оценки, както и да проявява широк личен мироглед, показвайки разбиране и солидарност с другите. 

6.4. Професионални компетентности

         Студентът ще може да събира, класифицира, оценява и интерпретира данни от областта на управлението с цел разширяване на конкретни задачи. Ще може да прилага придобитите знания и умения в нови или непознати условия; да проявява способност да анализира в по-широк или интердисциплинарен контекст. Обучаемият ще може да използва нови стратегически подходи, да формира и изразява собствено мнение по проблемите от обществен и етичен характер, възникващи в процеса на работа. 

7. Кратка характеристика на академичния състав

       Обучението по специалността се осъществява от висококвалифициран и мотивиран академичен персонал – професори, доценти и асистенти, в преобладаващата си част хабилитирани или доктори в съответното научно направление. Процесът на обучението е в съответствие със системата за натрупване и трансфер на кредити.

8. Професионална реализация

          Завършилите специалността могат да работят като ръководители на средно и висше управленско равнище в бизнес организации от различен тип и с различна форма на собственост.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

    Бакалавър по стопанско управление в направление “Администрация и управление”.