Квалификационна характеристика
на магистърска програма "Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия"

1. Обща характеристика на специалността

Магистърска програма “СЧЕТОВОДСТВО И ОДИТ В НЕФИНАНСОВИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ” е едно от направленията за придобиване на образователно-квалификационна степен “магистър” по икономика както от завършилите образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по специалност “Счетоводство и контрол”, така и от завършилите други специалности и образователни степени в системата на българското висше образование. Тя представлява по-нататъшно развитие на системата за подготовка на икономисти в областта на счетоводството и одита в СА “Д. А. Ценов” – Свищов при условията на пазарно стопанство и стремежа на страната ни за пълноценно интегриране в европейската и глобална световна икономика. В съдържателно отношение обучението е хармонизирано с изискванията на българското и международното счетоводно, търговско и данъчно законодателство. В учебните планове на магистърската програма са включени учебни дисциплини, които са съобразени по наименование и учебно съдържание с учебната документация на сродни програми, изучавани в български и чуждестранни висши училища.

2. Образователни цели

С организиране на обучението по тази магистърска програма се цели осигуряване на специалисти в нефинансовата сфера на икономиката както в национален, така и в международен план, с високо равнище на професионална подготовка и с възможности за извършване на дейности с подчертано творчески характер. Дипломираните магистри по тази магистърска програма могат да се реализират и в други сфери на икономиката, вкл. и финансовия сектор. Това се постига чрез задълбочаване на научно-теоретичната и специализирана подготовка по специалността; усвояване основите на научно-изследователската дейност; развитие на способности за адаптация в условията на социално-икономически промени и засилване на практико-приложния характер на обучението.

3. Организация и продължителност на обучението

Организацията и продължителността на обучението са напълно съобразени с приложимата у нас нормативна уредба. Те се реализират в съответствие с разработения учебен план. В него са включени подходящи учебни дисциплини, които очертават концептуалната рамка на обучението и създават условия за мобилност на студентите, в т. ч. международна сравнимост на получаваните знания и придобитите умения. Съдържанието на учебния план и учебните програми е съобразено, както с изискванията за задълбочена теоритична подготовка, така и с изискванията на практиката. Същите са логически обвързани.
Учебният процес протича в редовна и дистанционна форма с модулни елементи, позиционирани в специализирана електронна платформа. Продължителността на обучението е 2 семестъра в редовна и дистанционна форма в същото направление и 4 семестъра - в дистанционна форма от друго направление и за професионален бакалавър.
Обучението завършва по избор на студента със защита на дипломна работа или държавен изпит по специалността.

4. Знания

Завършилите магистърска програма „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия“ придобиват задълбочени и актуални знания за счетоводните системи на нефинансовите предприятия, вкл. възможностите за независим одит на финансовите им отчети, съгласно изискванията на действащото у нас счетоводно и одиторско законодателство.

5. Умения

Завършилите магистърска програма „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия“ придобиват трайни умения да организират, трансформират и адаптират счетоводните системи на нефинансовите предприятия в съответствие с реалните икономически условия, както и да подпомагат с висока степен на подготвеност дейности в областта на независимия финансов одит, който у нас се осъществява от регистрираните одитори.

6. Компетентности

6.1. Самостоятелност и отговорност

Подготовката в магистърска програма „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия“ дава възможност на обучаваните в достатъчна степен да формират и обосновават самостоятелно и отговорно свои теоретико-приложни решения в хода на осъществяваната счетоводно-контролна дейност. Отговорното професионално отношение и стремежът към самостоятелно достигане до адекватни, своевременни решения е присъща черта на всеки уважаващ себе си счетоводител.

6.2. Компетентности за учене

Придобитите теоретични знания и практически умения в хода на обучението имат както базов, така и развиващ характер. Те са добра основа за изграждане в обучаваните на компетентности за учене през целия живот. Предпоставка за това са и характеристиките на счетоводството като информационно-контролна система и дейност, изискваща перманентна теоретико-приложна подготовка на високо професионално ниво.
 

6.3. Комуникативни и социални компетентности

Като общоприет „език на бизнеса“ счетоводството само по себе си притежава социални и комуникативни характеристики. В тази връзка обучението в магистърската програма предполага след нейното завършване специалистите по счетоводство и одит да придобият значителни комуникативни и социални компетентности, като: аргументирано представяне на собствени виждания, идеи и ключови решения на счетоводни проблеми пред различна по състав аудитория; дебатиране по актуални проблеми в областта на счетоводството и одита с ясно отстояване на професионални позиции; толерантно отношение и разбиране на мнения изразени от други  специалисти в областта на счетоводството и одита; пълноценно включване в дейността на професионални организации и общности, както на национално, така и на международно равнище.

6.4. Професионални компетентности

Завършилите магистърска програма „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия“ придобиват следните професионални компетентности: целенасочено да прилагат и своевременно да обогатяват придобитите теоретични знания и практически умения в професионалната си реализация; да формират професионални становища по проблеми в областта на счетоводството и одита; да аргументират подходи с цел оптимизиране на отчетния процес в предприятията; да изразяват и отстояват обосновано собствено професионално мнение във връзка с осъществяваната дейност.
 

7. Кратка характеристика на академичния състав

Обучението по специалността, вкл. и в магистърската програма се води от академичния състав на катедра “Счетоводна отчетност” - една от първите катедри, които възникват във Висшето търговско училище, открито през 1936 г. в гр. Свищов. В дългогодишната история на катедрата неизменно усилията на преподавателите са насочени към създаването на специалисти по счетоводство с висша икономическа квалификация. На настоящия етап тази отговорна задача в магистърската програма се осъществява от високо квалифициран и професионално подготвен академичен състав, който включва хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, доказали и продължаващи да доказват своите способности в научно-изследователската и учебно-преподавателската дейност, и в счетоводната практика. 

8. Професионална реализация

Успешно завършилите магистърската програма получават специализирана икономическа подготовка в областта на счетоводството и одита, съобразена със съвременните изисквания на теорията и практиката на национално и международно равнище. Те могат да извършват организационно-методическа, управленска, отчетна, аналитична, контролна и други видове дейности. Наред с възможностите за заемане на престижни професионални позиции (длъжности) като: ръководители на финансово-счетоводната дейност и на вътрешния финансов контрол (съставители на финансови отчети, мениджъри по финансово-счетоводна дейност, финансови директори и др.), методолози, консултанти, експерти и преподаватели по счетоводство и контрол и пр., магистрите по счетоводство и одит получават законови права да кандидатстват при облекчени условия за придобиване правоспособност на дипломирани експерт-счетоводители. Изискванията към одиторската професия са особено високи и тяхното постигане в много голяма степен зависи от обучението в тази образователна квалификационна степен.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

Завършилите специалност „Счетоводство и контрол“ в магистърска програма „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия“ придобиват образователно-квалификационна степен „магистър“, професионална квалификация – „магистър по икономика“.