Квалификационна характеристика
на магистърска програма "Информационни системи и технологии в бизнеса"

1. Обща характеристика на специалността

            Програмата е насочена към удовлетворяване на непрекъснато увеличаващата се необходимост от специалисти с висша икономическа квалификация в областта на информационните системи и информационните и комуникационните технологии (ИКТ), които могат да съчетават сериозна теоретична подготовка с бизнес умения и опит да анализират, внедряват и поддържат съвременни високотехнологични ИТ решения в бизнеса.

            Магистърската програма „Информационни системи и технологии в бизнеса” подготвя специалисти, които да могат да разработват, внедряват и поддържат информационни системи в бизнес организациите и могат да извършват комплексно управление на ИКТ в компаниите.

            Обучението на студентите магистри е насочено към получаване на актуални знания, свързани с организацията, управлението и експлоатацията на съвременните ИКТ в бизнеса. Усвоените от магистрите знания, умения и практически опит ги превръщат в търсени специалисти, които могат да се ориентират в динамиката на информационната среда и да предлагат професионални анализи, обобщения и конкретни решения в областта на приложението на информационните технологии в съвременния бизнес.

            По-конкретно програмата е насочена към задълбочаване и усъвършенстване на знанията и уменията на студентите за анализ, внедряване и поддържане на информационни системи и технологии в бизнеса, за получаване на практически опит в използването на ИКТ при прилагането на системи за решаване на бизнес задачи и при изграждане на комплексни софтуерни решения в различни области - за управление на разпределени изчислителни ресурси, мобилни приложения, електронен бизнес и други.

            Учебните курсове са ориентирани в няколко тясно свързани помежду си предметни области: софтуерен инженеринг, приложение на съвременни бизнес информационни системи, използване на методи за оценка и създаване на приложен софтуер, решения за електронен бизнес и електронна търговия, облачни изчисления, интелигентен бизнес анализ, икономически и стратегически аспекти на ИТ в бизнеса.

            Пред завършилите магистратурата се откриват много възможности за реализация в бизнеса, държавното управление, финансовата сфера и други области в България, Европейския съюз или други страни по света. Освен това магистрите могат да се занимават с научноизследователска и преподавателска дейност или да постъпят в докторантура.

2. Образователни цели

           Целта на магистърската програма е придобиване на познания, практически умения и способности при подготовката на висококвалифицирани специалисти в областта на информационните технологии, способни да проектират, организират, внедряват и управляват информационните ресурси на компаниите в съответствие с изискванията на информационното общество. Магистрите трябва да могат да дефинират проблемите, анализират алтернативите и създават подходи и техники за изграждане, внедряване и поддържане на информационни системи за бизнеса.

3. Организация и продължителност на обучението

           Обучението в магистърската програма е в редовна и дистанционна форма.

           Процесът на обучение на студентите магистри се характеризира с:

  • отворен характер, с възможности за гъвкавост и динамично обновяване на учебния материал, в съответствие с новите тенденции в развитието на ИТ;
  • използване на активни методи на обучение;
  • проектен принцип;
  • работа в екипи за реализация на проекти;
  • формиране на навици за обучение през целия живот.

           Обучението продължава:

  • за студентите завършили ОКС „бакалавър“ в професионални направления 3.8. Икономика, 3.7. Управление и 3.9. Туризъм – два семестъра;
  • за студентите завършили ОКС „бакалавър“ в професионални направления различни от 3.8. Икономика, 3.7. Управление и 3.9. Туризъм – четири семестъра;

  • за студентите завършили ОКС „професионален бакалавър“ в професионално направление 3.8. Икономика – четири семестъра.

             Завършващ етап в обучението, по избор на студента, е защита на дипломна работа с актуална и приложима тематика или държавен изпит.

4. Знания

           Знанията, които магистрите получават са в съответствие с изискванията на бизнес практиката и реалностите на информационното общество. Те са систематизирани в няколко предметни области: софтуерен инженеринг, облачни изчисления, изграждане и използване на корпоративни информационни системи и информационна инфраструктура, разработка и използване на приложен софтуер, решения за електронен бизнес и електронна търговия, интелигентен бизнес анализ, икономически и стратегически аспекти на ИТ в бизнеса. Получените знания имат иновативен характер и практическа ориентация.

5. Умения

           В резултат на сериозните теоретични знания и придобитите практически навици, магистрите ще могат да формулират и реализират идеи в областта на информационните системи и технологии. Завършилият програмата магистър ще има възможност да работи като организатор и ръководител на ИТ проекти, да консултира и менажира дейности, свързани с ефективното използване на информационните системи и технологии в бизнеса, държавното управление, правителствени и неправителствени организации и други сфери и институции на обществения живот.

           Завършващите магистърската програма по „Информационни системи и технологии в бизнеса” трябва да имат компетенции и умения да:

  • решават успешно и иновативно конкретни задачи и проблеми при внедряването и използването на съвременните бизнес информационни системи;
  • анализират  и предлагат актуални концепции и принципи, за приложението на съвременните информационни и комуникационни технологии в бизнеса;
  • прилагат усвоените теоретични знания и практически умения при реализиране и оценяване на ефекта от използването на новите информационни и комуникационни технологии в предприятията и организациите.

           В процеса на обучение се разработват и се обсъждат конкретни проекти и задачи, осъществявани екипно или индивидуално.

6. Компетентности

6.1. Самостоятелност и отговорност

           В резултат на обучението си, магистрите, завършилите магистърска програма „Информационни системи и технологии в бизнеса“ получават компетентности в няколко насоки.

  • Способности за управление на процесите по внедряване на ИКТ в бизнеса и управление на ИТ екипи;
  • Поемане на отговорност при взимането на решения, отнасящи се до управлението на ИКТ при възникването на непредвидими ситуации;
  • Проявяване на креативност, иновативност и инициативност в усвояването, внедряването и управлението на информационните системи и технологии;
  • Преценяване на знанията и компетентностите на специалистите, използващи информационните системи и технологии и необходимостта от тяхното обучение за повишаване на екипната ефективност.

6.2. Компетентности за учене

  • Осъзнаване на необходимостта от повишаване на своята професионална квалификация, преценявайки знанията и уменията, които притежават, стремеж за тяхното допълване и обогатяване с актуалните тенденции в развитието на ИКТ;
  • Планират повишаването на професионалната си квалификация.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

  • Формулират и излагат ясно и разбираемо идеи, проблеми и решения от сферата на ИКТ пред специалисти в тази област, а също и пред неспециалисти;
  • Преценяват и разбират различни теми, базирайки се на методи, основани на качествени и количествени описания и оценки;
  • Проявяват умения за работа в екип, като приемат оригиналните идеи на своите колеги.

6.4. Професионални компетентности

  • Проучват, събират, класифицират, оценяват и интерпретират информация от областта на ИКТ с цел решаване на конкретни задачи;
  • Прилагат придобитите знания и умения в нови или непознати условия;
  • Проявяват способност за анализиране, не само в областта на информационните системи и технологии, но и в интердисциплинарен контекст;
  • Поставят нови стратегически цели и задачи; формират и изразяват собствено мнение по проблеми от обществен и етичен характер, възникващи в процеса на работата.

           Наред с теоретичните знания, магистърската програма предвижда получаването на сериозни професионални навици в областта на съвременните информационни системи и технологии и тяхното управление. Всеки курс предвижда извършване на конкретни практически проучвания, изготвяне на курсови работи и решаване на различни казуси.

           Завършващите магистърската програма придобиват практически способности да:

  • осъществяват управление на информационните ресурси в различни фирми;
  • работят по ИТ проекти като изпълнители и ръководители;
  • да избират ефективни решения за системен и приложен софтуер, използване на информационни системи и технологии в бизнеса и обучение на крайните потребители;
  • консултират и ръководят екипи в областта на ИТ корпоративната политика и стратегия.

7. Кратка характеристика на академичния състав

           Обучението на магистрите се осигурява от високо квалифициран и ерудиран академичен състав на катедра „Бизнес информатика“. Преподавателите, ангажирани с обучението на магистрите са професори, доценти и доктори, с доказан висок професионализъм, дългогодишни традиции и опит в обучението на студенти в областта на информатиката.

8. Професионална реализация

           Образованието в сферата на информационните системи и технологии е сред най-ценените на трудовия пазар в национален и международен мащаб. Недостигът на ИТ специалисти в страната, ЕС и по света е сериозен проблем, който трудно може да се реши в близко бъдеще.

           Завършилите магистърската програма са специалисти със сериозни знания и практически умения. Те могат да се реализират в много области на стопанската практика:

  • специалисти по внедряване и управление на информационните системи;
  • информационни мениджъри от средно и високо ниво в бизнеса и публичната администрация;
  • системни аналитици и администратори в различни области;
  • експерти в областта на информационната политика на компаниите;
  • ръководители с компетентност и умения за проектирането и управление на разработването на софтуерни системи;
  • специалисти по оценка и следене на качеството на приложния софтуер;
  • консултанти и ръководители на ИТ проекти в бизнеса, публичната администрация и други сфери на икономиката;
  • мениджъри по информационни технологии.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

           Дипломиралите се в магистърската програма „Информационни системи и технологии в бизнеса“  получават образователно-квалификационна степен „Магистър”, професионална квалификация „Магистър по икономика“ в  професионално направление „Икономика”.