Магистърска програма "Индустриален мениджмънт"
/към специалност "Индустриален бизнес и предприемачество"/

Професионално направление: Икономика

Магистърска програма „Индустриален мениджмънт“

 

       Магистърска програма „Индустриален мениджмънт“ е създадена преди повече от 20 г. към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“. Тя е разработена за студентите, завършили ОКС „бакалавър” и отговаря на потребностите на индустриалната бизнес практика от квалифицирани специалисти в областта на икономиката и управлението на индустриални структури. Учебният план на магистърската програма е съобразен със съвременните теоретични направления и потребностите на бизнеса и включва дисциплини, осигуряващи на студентите както базисни знания по икономика, така  и специализирана професионална подготовка. Съдържанието на изучаваните учебни дисциплини включва актуални въпроси от съвременната теория, като същевременно е съобразено с изискванията, които бизнесът предявява към подготовката на мениджърите в индустриалните структури, а обучението е насочено към формиране на умения за практическото използване на придобитите знания.

         Основните цели са обучаващите се по тази програма да получат необходимите знания по икономика и умения за практическо използване на тези знания, както и осигуряване на високи професионални умения и навици, гарантиращи добра професионална подготовка на икономисти-мениджъри за успешно управление на бизнес организациите в икономиката.

Чрез обучението по дисциплините, включени в учебния план, студентите получават съвременни знания в областта на индустриалната политика и индустриалния мениджмънт, предприемачеството, бизнес диагностика и бизнес оценяването, разработването, оценяването и ръководството на иновационни и аутсорсинг проекти, управлението на корпоративни активи, управлението на знанията, управлението на екипи и комуникации и др.

         Студентите, завършили обучението си в магистърска програма „Индустриален мениджмънт”, придобиват квалификация, която ги прави конкурентоспособни на трудовия пазар и обезпечава успешната им професионална реализация в български и чуждестранни компании, в областта на консултантската и експертната дейности, в различните научни и образователни институции на националното стопанство. Освен това придобитите по време на обучението знания и формираните у тях умения са надеждна основа за управление на собствен бизнес. Завършилите магистърската програма студенти могат да кандидатстват за продължение на обучението си в образователна и научна степен „доктор“.

        Придобилите магистърска степен възпитаници на програма „Индустриален мениджмънт” могат да реализират успешна трудова кариера в рамките на редица професии и длъжности, като индустриален мениджър, индустриален предприемач, консултант, технологичен посредник, производствен аналитик, държавен експерт в министерства, ведомства, областни и общински администрации, производствен директор и др.

Квалификационна характеристика

Учебен план:
*Забележка
СН (също направление) :: Редовна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва през втората половина на месец Септември.
СН (също направление) :: Дистанционна – Организира се прием два пъти годишно. Обучението започва в началото на месец Март и на месец Октомври.
ДН (друго направление) :: Дистанционна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва в началото на месец Октомври.
ПБ (професионален бакалавър) :: Дистанционна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва в началото на месец Октомври.