Квалификационна характеристика
на магистърска програма "Търговско посредничество и инвестиционно банкиране"

1. Обща характеристика на специалността

Магистърска програма “Търговско посредничество и инвестиционно банкиране” е акредитирана от Националната агенция за оценяване и акредитация. Мисията на магистърската програма е да обучава специалисти с професионално-експертна и академична насоченост. Профилираната подготовка предоставя знания, „меки“ и „твърди“ умения и професионални компетенции, позволяващи на бъдещите мениджъри да стъпят върху солидна методологическа рамка, допринасяща за формирането на богато портфолио от възможности за професионална реализация в отделните стопански сектори на страната. Своеобразната симбиоза от знания, умения и компетенции за разкриване на финансово-инвестиционни възможности и осъществяването им, подкрепени от приложно-практическите умения за подготовка и реализация на търговско-посредническите операции в реалния сектор, предоставяна от магистърската програма цели бърза адаптация на студентите в динамично променящата се ситуация на пазара на труда. Академичната насоченост на магистърската програма се изразява в последователна теоретико-методологическата подготовка на амбициозни и ерудирани млади хора за бъдещо развитие в академичните среди, посредством продължаване на обучението в докторската програма към катедра „Търговски бизнес“ или към други докторски програми.

2. Образователни цели

Образователните цели на магистърската програма „Търговско посредничество и инвестиционно банкиране“ съответстват на Националната квалификационна рамка на Република България, и се изразяват в:
•  стимулиране на младите хора, получили магистърска степен на образование по „Търговско посредничество и инвестиционно банкиране“, към професионална реализация на българския и европейския трудов пазар;
• придобиване на знания за факти, дефиниции, термини и методологически рамки, позволяващи на студентите свободно да дефинират, използват и представят информация, свързана с: търговското посредничество; организацията и отчитането на търговските сделки и възможностите за проектно консултиране; познаване на формите на инвестиционно банкиране, в зависимост от спецификата на дейността на предприятията, както и предлагането на подходящи финансови деривати и инструменти; разработването на търговската политика на предприятието, базирана на иновациите и водеща до повишаване на конкурентоспособността;
• учене, чрез разбиране, изразяващо се в откриване на връзки и зависимости между икономическите явления, с цел систематизиране и структуриране на информацията и превръщането и в символна, графична или обратно. Студентите, обучаващи се в  магистърската програма „Търговско посредничество и инвестиционно банкиране“ могат да обясняват, сравняват, избират, преформулират, представят, пресмятат, илюстрират и тълкуват предоставената им информация (пазарна, вътрешна за предприятието, борсова, правна и др.);
• извършване на интелектуални и практически действия за изследване на определени явления и процеси в областта на търговското посредничество, организацията и отчитането на търговските сделки, проектното консултиране, инвестиционното банкиране и финансовите деривати, търговската политика на предприятието, иновациите и конкурентоспособността;
• анализ, синтез и оценка на възникнали проблеми в областта на търговското посредничество и инвестиционното банкиране, генериране на нови идеи, продукти, процеси и методи. Аргументирана защита на хипотези, свързани с изследваните явления и процеси. 

3. Организация и продължителност на обучението

Организацията на учебния процес в двете форми – редовна и дистанционна – е съобразена с учебния план на магистърската програма „Търговско посредничество и инвестиционно банкиране“. Студентите в редовната форма на обучение посещават лекционни курсове, разработват курсови проекти и задания, като в последствие полагат писмен изпит по дисциплините. Студентите в дистанционна форма на обучение присъстват само на консултациите и изпитите, които също са писмени. По-голямата част от дистанционното обучение се осъществява чрез използване на информационни и комуникационни технологии във виртуалната учебна среда Moodle. Учебният процес протича в редовна и дистанционна форма с модулни елементи на електронно обучение с продължителност от 2 семестъра за редовна и дистанционна форма в същото направление и 4 семестъра за дистанционна форма от друго направление и за завършили ОКС "професионален бакалавър". Темите по отделните дисциплини са подкрепени с разработени симулационни модели, казуси, проектни задания, тестови задачи и др. в платформата за дистанционно обучение на Стопанска академия. Процесът на обучение в ОКС магистър (редовна и дистанционна форма) завършва с написване и защита на дипломна работа по избрана тема, под ръководството на преподаватели от магистърската програма или държавен изпит.

4. Знания

Съобразно целите на обучение, чрез следване логическата последователност на отделните учебни дисциплини, включени в магистърската програма по “Търговско посредничество и инвестиционно банкиране”, се постига дообогатяване и надграждане на получените знания от степен “бакалавър”. Едновременно с това се предоставят специализирани за областта нови знания. Те се изразяват в разпознаване, разбиране и изразяване на теории, концепции, принципи и закономерности от областта на търговското посредничество, организацията и отчитането на търговските сделки, проектното консултиране, инвестиционното банкиране и финансовите деривати, търговската политика на предприятието, иновациите и конкурентоспособността. Вследствие на това студентите свободно боравят с понятия и принципи, свързани с изучаваните дисциплини, като умело и далновидно разкриват връзките между различните изучавани области. Тези фундаментални знания спомагат за генерирането на оригинални нови идеи, тестването им, търсенето на алтернативи и намирането на оптимално управленско решение.

5. Умения

Получените знания формират у студентите различни по-сложност и характер практически и познавателни умения и подходи, позволяващи им да разработват творчески решения, при сблъсъка им със слабо, средно и високо структурирани проблеми и конфликтни ситуации. Уменията се изразяват в анализ на ситуации и данни чрез иновативни методи (използвайки специализиран софтуер ако е необходимо), с цел подбор и избор на продукти, услуги, контрагенти, финансови деривати и сключването на печеливши сделки. Уменията обхващат и анализ на правни норми, подготовка и сключване на сделки; анализ на конфликтни ситуации, свързани с неспазени договорености и намиране на удовлетворяващо страните решение при съблюдаване интересите на представляваната страна. Магистрите имат възможност да участват като консултанти при разработване на проекти както за стартиране на бизнес, така и за неговото разширяване. Могат да сключват сделки при непълна информация и да намират пътища и решения за минимизиране на неопределеността и риска. Проявяват инициативност в работна среда и готовност за обучение през целия живот.

6. Компетентности

Получените знания и умения при обучението в магистърска програма „Търговско посредничество и инвестиционно банкиране“ прерастват в следните компетенции:

6.1. Самостоятелност и отговорност

Студентите, завършили магистърска програма „Търговско посредничество и инвестиционно банкиране“ самостоятелно могат да вземат решения при възникване на проблеми и конфликтни ситуации. За изработването на решение те използват иновативни техники и методи на анализ, които могат да доведат до извличането на ново знание и опит. Получените компетенции спомагат при изграждането на гъвкави организационни структури, съобразно вътрешната и външната среда, процесите и/или функциите на предприятието. Това позволява по-ефективен обмен на информация между отделните звена в предприятието, а оттам и по-голям ефект от дейността му. Компетентностите, свързани с координация на процесите и дейностите, улесняват както оперативните нива, така и висшето ръководство. Работата с големи потоци от информация за стоки, услуги, цени на деривативни инструменти, дава възможности на завършващите студенти за комбинативност и вземане на решения, при отчитане действието на множество фактори.

6.2. Компетентности за учене

Студентите, завършили магистърска програма „Търговско посредничество и инвестиционно банкиране“, притежават компетентност за учене през целия живот, изискваща непрекъсната самооценка на знанията и надграждане, вследствие на стремежа към конкурентоспособност на пазара на труда. Вследствие на обучението в ОКС „бакалавър“ и ОКС „магистър“ студентите придобиват изградена методика за търсене на източници на информация, нейното събиране и анализиране, отделяне на качествената информация и превръщането ѝ в знания и умения. 
 

6.3. Комуникативни и социални компетентности

Студентите, завършили магистърска програма „Търговско посредничество и инвестиционно банкиране“, притежават комуникативни компетентности, позволяващи им да представят структурирана информация пред специализирана и неспециализирана аудитория, посредством различни интерактивни методи и техники, с цел привличане и задържане на вниманието, както и по-добро разбиране и осмисляне от заинтересованите страни. Социалните компетентности се изразяват в разбиране и интерпретиране на социалните явления в обществото както и защитаване на определени социални ценности чрез изразяване на аргументирано и компетентно мнение. 

6.4. Професионални компетентности

Студентите, завършили магистърска програма „Търговско посредничество и инвестиционно банкиране“, притежават следните професионални компетентности:
• събират, обработват и интерпретират специализирана информация от няколко пазара, свързана с прогнозиране на цените на деривативни инструменти с цел заемане на определена борсова позиция;
• събират, обработват и интерпретират специализирана информация продукти, сделки, проекти и инвестиционни посредници;
• използват широк кръг от източници на специализирана информация при навлизането на нови непознати пазари или при представляването на чуждестранни клиенти или продавачи;
• използват множество информационни източници (правни, пазарни, вътрешна за предприятието информация, институционални и др.) с цел решаване на сложни проблеми, възникнали в процеса на работа;
• притежават иновативно мислене и предизвикват промени – организационно-структурни, пазарни, технологични, социални и др., като съумяват да управляват процесите по внедряване на промените.
 

7. Кратка характеристика на академичния състав

Преподавателският екип на магистърска програма “Търговско посредничество и инвестиционно банкиране” включва авторитетни преподаватели, работещи в СА “Д. А. Ценов“ – Свищов, които са от катедра “Търговски бизнес” и от катедра “Финанси и кредит”. Едновременно с това в авторските колективи и на двете катедри, участващи в магистърска програма “Търговско посредничество и инвестиционно банкиране“, присъстват и представители на практиката, които със своето компетентно мнение способстват за засилването на практико-приложния характер на обучението. По този начин се постига и по-пълно задоволяване на нуждите на бизнеса от висококвалифицирани кадри.

8. Професионална реализация

Завършилите обучението по магистърска програма “Търговско посредничество и инвестиционно банкиране” намират професионална реализация като мениджъри, търговски представители и банкови специалисти и висши експерти в:
• държавната и общинската администрация;
• производствени, търговски, транспортни и др. корпорации;
• стокови борси;
• фондова борса;
• инвестиционни посредници;
• централи на търговските банки;
• поделения на търговските банки;
• експерти на свободна практика.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

Придобитата образователно-квалификационна степен е „Магистър”, а професионалната квалификация – „Магистър по икономика“.