Квалификационна характеристика
на магистърска програма "Бизнес анализ на данни със специализиран софтуер (съвместна програма)"

1. Обща характеристика на специалността

Специалност „Бизнес анализ на данни със специализиран софтуер  (съвместна програма)" се осъществява/реализира съвместно с Университета за национално и световно стопанство - София по проект BG05M2OP001-2.016-0004-C01 "Икономическото образование в България 2030", финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Обучението в нея обхваща въпроси от теорията и практиката, необходими за успешната професионална реализация на бъдещите специалисти по статистика, които освен надграждането на базовите знания в ОКС “бакалавър” получават пълноценна подготовка за постигане на ефективност и ефикасност в аналитичния процес при обработката на статистическа информация с помощта на подходящи софтуерни продукти. Обучението се осъществява по специализирани дисциплини от съвременната професионална област Data Analytics, и в частност Business Analytics, утвърдена в световен мащаб. В учебния план се включват дисциплини, чието съдържание е фокусирано върху разрешаване на проблеми от практико-приложно естество – иконометрично моделиране и анализ на икономически процеси, анализ на бизнес данни, финансова статистика, приложения на статистически методи в социологическите и маркетинговите изследвания, статистически анализ на големи данни (big data), статистически и иконометричен софтуер, обработка, проучвателен и изследователски анализ на данни, анализ на данни в статика, анализ на данни в динамика, изследване на тенденции и прогнозиране. Програмите са съставени в съответствие с Академичните стандарти за качество при разработване на учебната документация и учебните ресурси за дистанционно обучение.

2. Образователни цели

Целта на  магистърска програма „Бизнес анализ на данни със специализиран софтуер (съвместна програма)” е обучаваните да придобият задълбочени теоретични знания и практически умения за познавателната същност и възможностите за приложение на статистическия подход и неговите специфични методи и техники при изследванията в различни области на социално-икономическата действителност като успешно използват предимствата, които предоставят специализираните софтуерни продукти. Обучаемите придобиват актуални знания и устойчиви практически умения за организацията и анализа на данни от разнообразни сфери на човешката дейност - както в бизнеса, така и в нестопанския сектор. 

3. Организация и продължителност на обучението

Подготовката на студентите се осъществява, като се използват съвременни методи и подходи – решаване на практически казуси, самоподготовка чрез решаване на тестове във виртуална учебна среда Moodle, семестриални курсови задания др. При тяхното обучение се предоставя възможност за използване на компютърна техника чрез приложение на подходящи специализирани и неспециализирани софтуерни продукти за извличане, обработка и анализ на данни като Microsoft Excel, SPSS, EViews, R, Microsoft Power Point, Microsoft Word и др. Обучението по магистърската програма се осъществява в специално оборудвани компютърни зали като  е организирано в два семестъра и завършва в рамките на една учебна година. През първия семестър учебният процес се осъществява в Стопанска академия "Д. А. Ценов", гр. Свищов, а през втория семестър - в Университета за национално и световно стопанство, гр. София.

4. Знания

По време на обучението студентите задълбочават и разширяват своите теоретични познания в областта на приложението на специализиран статистически и иконометричен софтуер по отношение на: съвременните научни изследвания в областта на статистическите науки; същността на статистическите методи и използването им при извършването на анализи, прогнози, оценки на факторни влияния и изследователска дейност. 

5. Умения

Студентите в магистърска програма „Бизнес анализ на данни със специализиран софтуер (съвместна програма)“ придобиват умения за извличане и подготовка на данни, обработка на данните чрез специализиран софтуер, анализ на получените резултати, провеждане на маркетингови и емпиричните социологически изследвания, прилагане на креативни практико-приложни експерименти, изучаване на масови явления и използване на статистическите методи за анализ и прогнозиране. 

6. Компетентности

В резултат на обучението си, студентите  получават компетентности в няколко насоки. 

6.1. Самостоятелност и отговорност

Притежават способности и поемат отговорности при управлението на процесите по набиране, обработка и анализ на статистическа информация, при вземане на решения за оценка на резултатите от проведени статистически изследвания и при извършване на прогнозно-планови дейности. Проявяват творчество и инициативност при избора, приложението и коректното използване на най-подходящите софтуерни продукти, с чиято помощ се апробират, адаптират и  прилагат специфичните статистически методи в конкретни приложни изследвания, както и способности за повишаване на екипната ефективност. Проявяват креативност, новаторство и инициативност в усвояването, внедряването, използването и управлението на специализиран статистически и иконометричен софтуер. 

6.2. Компетентности за учене

Перманентно оценяват необходимостта от повишаване на личната си квалификация чрез анализ на съответствието на придобитите до момента знания със съвременните достижения на статистическата наука и изискванията на статистическата практика и да планират необходимостта от разширяване и актуализиране на професионалната си квалификация както в сферата на статистиката, така и в сферата на информационните и комуникационни технологии. 

6.3. Комуникативни и социални компетентности

Формулират и излагат ясно и разбираемо резултатите от проведените изследвания пред специалисти и неспециалисти от съответната област, аргументират становища и позиции чрез използване на статистически методи за количествен и качествен анализ, изготвят аналитични материали, позволяващи вземането на адекватни управленски решения. Разпознават и пълноценно използват универсалните статистически понятия в общуването с потребителите на статистическа информация в системата на Евростат, Статистическата комисия на ООН, международни финансови институции и други. Преценяват и разбират различни теми, базирайки се на методи, основани на качествени и количествени описания, анализи,  оценки, интерпретации, предимства и недостатъци на съвременни специализирани софтуерни продукти. 

6.4. Професионални компетентности

Събират, класифицират, оценяват и интерпретират данни за изучаваните икономически, социални, демографски и други явления и процеси с цел решаване на конкретни проблеми и задачи. Проявяват способност да анализират резултатите от статистическите проучвания в контекста на целите и задачите на интердисциплинарните изследвания. Придобиват способности за приложение на придобитите знания и умения в нови или непознати условия.

7. Кратка характеристика на академичния състав

Обучението в магистърска програма “Бизнес анализ на данни със специализиран софтуер (съвместна програма)” се извършва от висококвалифициран хабилитиран и нехабилитиран академичен състав на преподаватели от катедрите “Статистика и приложна математика” към Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов и „Статистика и иконометрия“ към Университета за национално и световно стопанство - София. Със своя професионализъм и завоювани позиции в научните изследвания те осигуряват високо качество на образователния процес в съответствие с достиженията на съвременната статистическа наука като теория и практика. 

8. Професионална реализация

Завършилите магистърска програма „Бизнес анализ на данни със специализиран софтуер (съвместна програма)“ към специалност “Бизнес статистика и анализи” могат да се реализират: като държавни служители в Националния статистически институт и в Териториалните статистически бюра; като специалисти по статистическата отчетност и анализа на стопанската дейност в статистическите отдели към министерства, организации и предприятия; като експерти в различни работни групи и консултантски бюра; в областните съвети, общините, научноизследователски институти, банки, застрахователни дружества (компании), данъчна администрация, бюрата по труда; като учители по статистика и други икономически дисциплини в средните училища и т.н. Дипломираните студенти биха могли да намерят успешна реализация  като експерти-аналитици в специализирани звена, извършващи обработка и анализа на данни в бизнес организации, банкови и финансови институции, аутсорсингови и технологични компании, маркетингови и социологически агенции, научноизследователски центрове, бизнес организации от индустрията и услугите, интензивно действащи в условията на дигитална икономика, търговски и инвестиционни банки, стокови и фондови борси и много други. Завършилите квалификационната степен “магистър” могат да продължат обучението си в образователна и научна степен „Доктор” както в областта на статистиката и демографията, така и в други области на икономическото познание. 

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

Завършилите програмата получават образователно-квалификационна степен “магистър”  и професионална квалификация „магистър по икономика“.