Квалификационна характеристика
на магистърска програма "Интелигентни информационни системи (съвместна програма)"

1. Обща характеристика на специалността

            Магистърската програмата „Интелигентни информационни системи ” е съвместна инициатива на катедра “Бизнес информатика“ СА „Д.А.Ценов“  и катедра „Информационни технологии и комуникации“ УНСС гр. София . Тя е реализирана в рамките на иновативен образователен проект съвместно с Университета за национално и световно стопанство – София по проект BG05M2OP001-2.016-0004-C01 „Икономическото образование в България 2030“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.“

            Магистърската програмата е насочена към удовлетворяване на непрекъснато увеличаващата се необходимост от специалисти с висша икономическа квалификация в областта на интелигентните информационни системи, които могат да съчетават сериозна теоретична подготовка с бизнес умения и опит да се анализират, внедряват и поддържат съвременни високотехнологични интелигентни ИТ решения в бизнеса.

            Магистърската програма „Интелигентни информационни системи (ИИС) ” подготвя специалисти, които да могат да разработват, използват и поддържат интелигентни информационни системи в бизнес организациите и да могат да управляват процесите по дигитализация на бизнеса в тях.

            Обучението на студентите магистри е насочено към получаване на актуални знания, свързани с използването на изкуствения интелект и управлението на дигиталната трансформация в бизнеса. Усвоените от магистрите знания, умения и практически опит ги превръщат в търсени специалисти, които могат да предлагат професионални анализи, обобщения и конкретни предложения за интелигентни и дигитални решения в областта на приложението на информационните технологии в съвременния бизнес.

            По-конкретно програмата е насочена към задълбочаване и усъвършенстване на знанията и уменията на студентите за бизнес анализ, внедряване и поддържане на облачни информационни системи и дигитални технологии в бизнеса, за получаване на практически опит в управлението на бизнес процесите и при изграждане на приложения основани на изкуствения интелект и интернет на обектите.

            Учебните курсове са ориентирани в няколко тясно свързани помежду си предметни области: софтуерен инженеринг, приложение на съвременни информационни системи в бизнес, реализиране на дигитализация на бизнеса, управление на дигитално предприятие, използване на решения за изкуствен интелект, интернет на обектите, разпределени облачни изчисления, реализирането на интелигентен бизнес анализ.

            Пред завършилите магистратурата се откриват много възможности за реализация в бизнеса, държавното управление, финансовата сфера и други области на социална практика. Освен това магистрите могат да се занимават с научноизследователска и преподавателска дейност или да постъпят в докторантура.

2. Образователни цели

            Целта на магистърската програма е придобиване на познания, практически умения и способности при подготовката на висококвалифицирани специалисти в областта на интелигентните информационни системи, способни да организират и внедряват решенията на изкуствения интелект и  възможности за дигитализация на бизнеса. Магистрите трябва да могат да дефинират проблемите, анализират алтернативите и създават подходи и техники за изграждане, внедряване и поддържане на интелигентни информационни системи за бизнеса.

3. Организация и продължителност на обучението

Обучението в магистърската програма е в редовна форма.

            Процесът на обучение на студентите магистри се характеризира с:

  • отворен характер, с възможности за гъвкавост и динамично обновяване на учебния материал, в съответствие с новите тенденции в развитието на изкуствения интелект и дигитализация на бизнеса; използване на активни методи на обучение;
  • проектен принцип; работа в екипи за реализация на проекти;
  • формиране на навици за обучение през целия живот.

Завършващ етап в обучението е защитата на дипломна работа с актуална и приложима тематика.

4. Знания

            Знанията, които магистрите получават са в съответствие с изискванията на бизнес практиката и реалностите на информационното общество. Те са систематизирани в няколко предметни области: софтуерен инженеринг, облачни изчисления, изграждане и използване на информационни в бизнеса, дигитализация на бизнеса и управление на дигитално предприятие, осъществяване на интелигентен бизнес анализ и визуализация на данните, използване на разпределени и облачни системи и интернет на обектите. Получените знания имат иновативен характер и практическа ориентация.

5. Умения

          В резултат на сериозните теоретични знания и придобитите практически навици, магистрите ще могат да формулират и реализират идеи в областта на интелигентните информационните системи. Завършилият програмата магистър ще има възможност да работи като организатор и ръководител на ИТ проекти по дигитализация на бизнеса, да управлява дейности, свързани с ефективното използване на изкуствения интелект в бизнеса, държавното управление, правителствени и неправителствени организации и други сфери и институции на обществения живот.

Завършващите магистърската програма по „Интелигентни информационни системи ” трябва да имат компетенции и умения да:

  • решават успешно и иновативно конкретни задачи и проблеми при внедряването и използването на интелигентни информационни системи;
  • анализират и предлагат актуални концепции и принципи, за приложението на интелигентните информационни системи в бизнеса; прилагат усвоените теоретични знания и практически умения при реализиране и оценяване на ефекта от използването на изкуствения интелект и дигиталната трансформация в предприятията и организациите.

В процеса на обучение се разработват и се обсъждат конкретни проекти и задачи, осъществявани екипно или индивидуално.

6. Компетентности

6.1. Самостоятелност и отговорност

        В резултат на обучението си, магистрите, завършилите магистърска програма „Интелигентни информационни системи“ получават компетентности в няколко насоки:

  • Способности за управление на процесите по внедряване на ИИС в бизнеса и управление на ИТ екипи;
  • Поемане на отговорност при взимането на решения, отнасящи се до управлението на ИИС при възникването на непредвидими ситуации;
  • Проявяване на креативност, иновативност и инициативност в усвояването, внедряването и управлението на интелигентните информационни системи;
  • Оценяване на знанията и компетентностите на специалистите, използващи интелигентните информационни системи и необходимостта от тяхното обучение за повишаване на тяхната квалификация.

6.2. Компетентности за учене

Осъзнаване на необходимостта от повишаване на своята професионална квалификация, преценявайки знанията и уменията, които притежават, стремеж за тяхното допълване и обогатяване с актуалните тенденции в развитието на ИИС;

   Планират повишаването на професионалната си квалификация.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

Формулират и излагат ясно и разбираемо идеи, проблеми и решения от сферата на ИИС пред специалисти в тази област, а също и пред неспециалисти;

Преценяват и разбират различни теми, базирайки се на методи, основани на качествени и количествени описания и оценки;

Проявяват умения за работа в екип, като приемат оригиналните идеи на своите колеги.

6.4. Професионални компетентности

  • Проучват, събират, класифицират, оценяват и интерпретират информация от областта на ИИС с цел решаване на конкретни задачи;
  • Прилагат придобитите знания и умения в нови или непознати условия;
  • Проявяват способност за анализиране, не само в областта на информационните системи и технологии, но и в интердисциплинарен контекст;
  • Поставят нови стратегически цели и задачи; формират и изразяват собствено мнение по проблеми от обществен и етичен характер, възникващи в процеса на работата.

            Наред с теоретичните знания, магистърската програма предвижда получаването на сериозни професионални навици в областта на интелигентни информационни системи и тяхното управление. Всеки курс предвижда извършване на конкретни практически проучвания и решаване на различни казуси.

            Завършващите магистърската програма придобиват практически способности да:

  • осъществяват управление на информационните ресурси в различни фирми;
  • работят по ИТ проекти като изпълнители и ръководители;
  • да избират ефективни решения за приложен софтуер;
  • използване на интелигентните информационни системи в бизнеса и обучението на крайните потребители;
  • консултират и ръководят екипи в областта на ИТ корпоративната политика и стратегия.

 

7. Кратка характеристика на академичния състав

Обучението на магистрите се осигурява от високо квалифицирани академични преподаватели  от  катедра „Бизнес информатика“ на СА „Д.А.Ценов“ гр. Свищов и катедра „Информационни технологии и комуникации“ на УНСС гр. София. Всички преподавателите, ангажирани с обучението на магистрите са професори, доценти и доктори, с доказан висок професионализъм, дългогодишни традиции и опит в обучението на студенти в областта на информационните технологии.

8. Професионална реализация

            Образованието в сферата на информационните системи и технологии е сред най-цененото на трудовия пазар в национален и международен мащаб. Недостигът на ИТ специалисти в страната и ЕС, особено в сфетрата на интелигентните  системи е сериозен проблем, затова завършилите магистърската програма могат да се реализират в много области на стопанската практика:

  • специалисти по внедряване и управление на интелигентни информационните системи;
  • информационни мениджъри от високо ниво в бизнеса и публичната администрация;
  • системни  и бизнес аналитици в различни области;
  • експерти в областта на информационната политика на компаниите;
  • ръководители с компетентност и умения за проектирането и управление на разработването на интелигентни софтуерни приложения;
  • консултанти и ръководители на интелигентни ИТ проекти в бизнеса;

  • мениджъри по информационни технологии.




9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

  Дипломиралите се в магистърската програма „Интелигенти информационни системи“  получават образователно-квалификационна степен „Магистър”, професионална квалификация „Магистър по икономика“ в  професионално направление „Икономика”