Цели

Проект № 2020-1-BG01-KA103-078434 е осъществен с финансовата подкрепа на програма Еразъм+, КД 103 на ЕС. Бенефициент на проекта е СА „Д. А. Ценов“ – Свищов (България). Проектът е договориран със срок на изпълнение от 36 месеца или от 01/06/2020 г. до 31/05/2023 г. Основна количествена цел на проекта е реализиране на 80 образователни мобилности на студенти и персонал на СА „Д. А. Ценов“ във висши училища и организации от програмни държави, от които 30 мобилности на студенти и 50 мобилности на персонал. Друга количествена цел, заложена  в  проекта, е минимум 90% от мобилностите на персонал с цел обучение да са насочени към развиване на педагогическите умения и/или уменията за разработване на учебни планове и програми. Допълнителни цели на проекта с качествен характер са свързани със създаване на условия за подобряване на езиковите, социалните, културните и трансферните компетенции (умения за вземане на решения, за адаптиране към нови ситуации и др.) на мобилните студенти и докторанти, както и за повишаване на удовлетвореността от работа, подобряване на езиковите, културните, социалните компетенции, експериментиране с нови практики за преподаване и обучение, усвояване на добри практики за разработване и поднасяне на учебно съдържание, разширяване на професионалната мрежа от контакти на персонала. На институционално ниво се преследва разширяване на възможностите за международно сътрудничество и колаборация с висшите училища-партньори извън границите на програма „Еразъм+“.


Реализация

Проект № 2020-1-BG01-KA103-078434 фактически е реализиран в периода от 01/06/2020 г. до 31/05/2023 г., като предоговарянето на срока на изпълнение от 16 на 36 месеца се налага в следствие на КОВИД-19 пандемията, довела до блокиране на международната мобилност. В рамките на проекта са реализирани 18 студентски обмена и 58 мобилности на персонал. Общо за проекта са съществени 76 мобилности. С цел набиране на кандидати за мобилност, споделяне на добри практики и информиране на обществеността за възможностите на програмата, в СА „Д. А. Ценов“ са проведени два информационни дни, таргетирани към студенти, докторанти и преподаватели. Предвид факта, че проектът се реализира в условията на пандемия, брокирани транспортни връзки, затворени граници, пълен и частичен лоукдаун в Европа и света, в СА „Д. А. Ценов“ са реализирани няколко кампании по подбор на студенти и персонал, поради отказ от участие или невъзможност на вече селектирани на по-ранен етап кандидати да реализират обмен, заради загуба на статут.
В периода 2020-2023 г. са преподписани (вкл. и през Erasmus Dashboard) междуинституционалните споразумения за мобилност по програма „Еразъм+ между СА „Д. А. Ценов“ и висшите училища, с които тя си е партнирала в предходния програмен период. Допълнително е разширена партньорската мрежа чрез включването и на нови университети-партньори от Португалия, Турция, Латвия, Румъния, Чехия, Словакия, Италия, Гърция, Сърбия.
В рамките на срока на проекта СА „Д. А. Ценов“ преминава изцяло към електронен документооборот. Кандидатстването, полагането на входящи изпити за определяне на ниво и отчитането на кандидатите се извършва електронно чрез инструментите на MS Forms. Създадени са електронни досиета на кандидати и участници в мобилност в OneDrive.
За съставянето и администрирането на споразумения за мобилност с цел обучение се използват възможностите на OLA и Erasmus+ Dashboard. В повечето от мобилностите с цел практика се разчита на конвенционалната хартиена форма на споразумение, поради технически проблеми с OLA при администрирането на студентски практики.
В географско отношение мобилностите на студенти и персонал са проведени във висши училища и организации от Турция (14 обмена),  Италия (7 обмена), Румъния (26 обмена), Чехия (2 обмена), Словакия (4 обмена), Португалия (1 обмен), Северна Македония (3 обмена), Белгия (1 обмен), Сърбия (9 обмена), Хърватия (2 обмена), Германия (2 обмена), Испания (5 обмена).
В рамките на проекта е регистрирана сравнително балансирана обща структура на участниците по пол, с лек превес на жените. В студентските мобилности участват студенти и докторанти, разпределени по пол както следва: 8 жени и 10 мъже. Положителен факт е, че са реализирани 3 докторантски мобилности. Наблюдава се значителен превес на практиките пред мобилностите с цел обучение, като за срока на проекта са реализирани 17 обмена с цел практика. От мобилностите на персонал са се възползвали 33 жени и 25 мъже. 31 от обмените имат за цел преподаване, а 27 – обучение и/или обмен на опит чрез наблюдение на работното място.
Изпълнението на проекта протича в условията на пандемия, която води до блокиране на обмените през есента на 2020 г. и пролетта на 2021 г., множество откази (предимно за студентски мобилности), предоговаряне на периоди за реализация на мобилност (от зимен семестър на 2021/22 г. към летен семестър на 2021/22 г.), типове мобилност (с оглед съгласуване на възможни периоди за реализация и академичния календар на приемащото висше училище) и потоци (предвид строгостта на мерките за вход и карантиниране в приемащата страна).  


Резултати

В рамките на проект № 2020-1-BG01-KA103-078434 са осъществени 18 студентски обмена, в т.ч. 17 с цел практика и 1 с цел обучение и 58 мобилности на персонал, в т.ч. 31 с цел преподаване и 27 с цел обучение. Всички мобилности са физически. През анализирания период е реализирано 95.00% изпълнение на заложените по проекта количествени цели по отношение на мобилностите на студенти и персонал. Осъществени са 76 обмена при договорени с Националната агенция 80.
Постигнато е изпълнение, близко до заложената прагова стойност по отношение на мобилностите на персонал с цел обучение, като за наблюдавания период 89% от изходящите обмени на персонал с цел обучение са насочени към подобряване на педагогическите умения и уменията за разработване на учебни програми. Изпълнението на проекта протича в условията на пандемия, която доведе до блокиране на международния обмен, до множество откази от участие в мобилност и предоговаряне на дестинации и периоди за реализация. В следствие на пандемията и наложените от различните страни мерки, е регистриран интерес към мобилности в съседните на България държави, предвид наличието на междуправителствени договорености, по-олекотени мерки и по-голяма гъвкавост при планиране на пътуване и пр. Делът на студентските мобилности с практика (94.44%) има значителен превес над обученията. Запазва се тенденцията, наблюдавана след 2015 г. на преобладаващ интерес към мобилност с цел преподаване (53.45% от общия брой мобилности на персонал).
В рамките на проекта е регистрирана и висока удовлетвореност на участниците. 100.00% от входящите и изходящите студенти и докторанти, 100.00% от персонала на СА „Д. А. Ценов“ и 96.30% от персонала на партниращите висши училища, взели участие в международен академичен обмен по Програмата, са удовлетворени като цяло от своето Еразъм+ преживяване.
В следствие на проведените мобилности са отчетени някои съпътстващи ефекти на индивидуално и институционално ниво: затвърждаване на връзките с университети от Румъния чрез включването им като асоциирани партньори в проект по ОП „НОИР“ за модернизация на ВУ в България; разширяване на формите на сътрудничество с партньорски-университети от Турция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Италия, Португалия, Чехия и Словакия чрез колаборация по проекти по КД2 и Европейски университет; разширяване на формите на колаборация с партньори от Полша чрез съвместно управление на проекти по програмите за мобилност NAWA и CEEPUS; повишаване на адаптивността; развиване на по-голяма увереност в собствените способности; повишаване на езиковите, културните и социалните компетенции; разширяване на мрежата от приятели и професионални контакти; усвояване на нови практики и подходи за учене, обучение и преподаване.