5 години Алумни клуб МИО

На 12 март 2016 година се навършиха пет години от основаването на клуба на възпитаниците на специалности към катедра „Международни икономически отношения“ при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“. По този повод клубът организира няколко събития, чрез които активните „алумнита“ искаха да споделят своя работен опит с настоящите студенти от специалността, да покажат реални примери от дисциплините, които студентите изучават, да им помогнат и ориентират в тяхното кариерно развитие. Неслучайно мероприятията бяха насочени към студентите в горните курсове на обучение, но се поощряваше и участието и на първи и втори курс.
Събитията започнаха още в петък следобед в Корпус Юг на Стопанската академия със семинар на тема „Кредитният риск по външнотърговските сделки и възможности за преодоляването му ". Водещ на семинара бе Анна Кършовска – магистър „МИО“, випуск 1997, член на Борда на клуба и задочен докторант към катедрата. Анна е директор на дирекция „Застраховане, презастраховане и бизнес развитие“ в Българска агенция за експортно застраховане ЕАД - специализирано застрахователно дружество, което предлага застраховки на плащания при износ и сделки на територията на Република България. Пред присъстващите студенти бяха представени възможностите за застраховане и финансиране на бизнеса, особеностите на кредитното застраховане, етапите на застрахователния процес. Разгледани бяха основните функции на застраховането на кредитни рискове и  възможностите за финансиране с продукти на БАЕЗ. Въпросите на студентите бяха свързани със съпоставката между България и другите европейски държави относно средните срокове на договорено и реално плащане в държавния и частния сектор. От интерес за тях бе и разяснението на ползите за продавача при сключване на договор за кредит при продажба на отсрочено плащане. 

Извън рамките на официалната програма бе участието на Иван Иванов, бакалавър „МИО“ от 2013 г. и член на Алумни клуба. С голям ентусиазъм Иван разказа на студентите за своите премеждия в Китайската народна република в търсене на бизнес партньори.  Иван завършва през 2014 г. магистратура в University of Liverpool, Великобритания, специалност International Business. По време на обучението си на Албиона Иван работи (включително и като футболен съдия), успява да спести достатъчно средства, и решава да потърси реализация на една своя бизнес идея в Китай. Заминава за Поднебесната империя през януари тази година и прекарва около месец в срещи с производители и обиколки на фабрики. По думите на Иван, наученото в часовете в Свищов му е помогнало да се справи както с магистратурата си в Ливърпул (един от най-добрите от випуска си по успех там), така и да добие увереност да започне собствен бизнес.
Като логическо продължение на историята на Иван бе следващото събитие в програмата – майсторски клас със студентите на тема „Предприемачество и иновации в международния бизнес". Класът бе воден от Мартин Пеев – възпитаник на специалността от випуск 2001, завършил магистратура в Свищов и във Виенския университет. В първата част на класа Мартин разказа за предприемачеството като наука и неговите проявления в съвременната международна среда. Дадени бяха примери за успешни предприемачи, за стъпките в процеса на иновацията, необходимостта и значението на бизнес плана за една начинаеща компания, опасностите на иновационния ентусиазъм, начините за финансиране на идеята. Във втората част студентите бяха разделени на екипи, които за 15 минути трябваше да генерират бизнес идеи с определен стартов капитал и да ги представят пред алумни участниците. Последните също сформираха екип и публично защитиха своето предложение – безплатна копирна услуга за студенти, субсидирана чрез фирмена реклама. Студентите показаха креативност и сред техните бизнес предложения бяха велосипеди под наем, отглеждане на палми и шафран, агенция за тържества, пръстен с отбранителни функции, разнообразни софтуерни приложения, и др.

Съботата започна с тренинг симулация на интервю за работна позиция. Целият процес се състоеше от 3 етапа, а за да стигнат до лична среща с журито кандидатите трябваше няколко седмици по-рано да си изберат една от предварително обявените работни позиции, да изпратят своите документи за нея, да бъдат одобрени и да преминат психологически тест за изграждане на профил при гл. ас. д-р Даниела Илиева (випуск 2000), преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев“. До интервютата на 12 март 2016 г. в зали 5 и 6 на Корпус Юг бяха допуснати четвъртокурсниците Георги Стоянов, Диана Енева, Яна Енева, Жанета Асенова, Павлин Христов, Катя Костова и Стела Дечева. Те се явиха пред две различни комисии, съставени от Милен Метев (випуск 2003), председател на Алумни клуба и изпълнителен и финансов директор на Фронтекс Интернешънъл, и членовете на Борда на клуба: Пламен Михов – Amway Marketing Romania SRL (випуск 2001), Мартин Пеев – Диверсистем ЕООД (випуск 2001), Орлин Пенков - Веолия Енерджи Варна ЕАД (випуск 1998); Ива Василева – Сименс България (випуск 2005); Анна Кършовска – БАЕЗ ЕАД (випуск 1997). Новите попълнения - Борислав Тодоров от Adecco и Десислава Добрева, DD: The Sarcastic Lounge - са от випуск 2013 на специалността, който е и най-активния випуск на Клуба до момента.
Поради големия интерес към съветите на хората от практиката, след 4-часовата тренинг симулация в програмата бе вмъкната и свободна дискусия с всички желаещи студенти. На нея те получиха практически съвети как да се представят добре на интервюто за работа, бележки относно тяхното поведение, често задавани въпроси, основните допускани грешки.  Студентите бяха най-много впечатлени от сериозността на целия процес. 
„На мен ми беше интересно и научих доста неща. Най-много се радвам за възможността да се запозная с хора, работещи за големи компании“, заяви Павлин Христов след интервюто си за Pre-selection Recruitment Consultant към Adecco България. 
Стела Дечева, кандидат за същата позиция: „Изтощителна игра на нерви. Насочиха вниманието ми към различни черти от характера и способностите ми, на които да обърна внимание в бъдещото си развитие.“ 
„Психотестовете бяха изключително полезни, както и препоръките на интервюиращите екипи, макар че екипите казаха препоръките с различен подход. Важното е, че се сблъскахме с хора, които работят за сериозни фирми, и ни показаха другата страна на медала“, сподели впечатленията си кандидатът за позицията Commercial Specialist в Siemens Георги Стоянов. 
„Тези два дни бяха доста полезни за мен! Научих полезни неща, които ще ми трябват от тук нататък в живота! Щастлива съм, че се запознах и говорих с хора, които са минали по моя път и са стигнали до толкова престижни фирми, разпространени както в България, така и по света. Ще се вслушам във всеки съвет, който всеки от тях ми даде, и който ще ми бъде доста полезен за напред!“ – Жанета Христова, кандидат за Market Researcher в Bella Bulgaria. 
От 16 ч. започна Общото събрание на Клуба. Доц. Драгомир Илиев, член на Борда на клуба, приветства участниците с добре дошли и ги запозна с дневния ред. Отчет за изминалата година бе представен от ас. Ивайло Петров, секретар на Клуба (випуск 2002). Мероприятията за периода включваха провеждането на фотоконкурс на тема „Избрахме да управляваме света“ за периода юли-ноември 2015 г., отпечатването на 100 броя календари със снимки на победителите от конкурса и раздаването им на официална церемония през декември 2015 г. С натрупаната положителна инерция през януари 2016 бе замислена и реализирана специална книжка с истории на „алумнита“, излязла от печат през месец февруари. Сред тях са впечатленията от Китай на Десислава Борисова (випуск 2002), магистратурата в Швеция на Яна Делчева (випуск 2015), интересното хоби на Мария Шикова (випуск 2002), престоят на Светлана Колева (випуск 2014) в училището Broomwood в град Гондар, Етиопия. Книжката може да бъде разгледана в академичната библиотека, а историите ще бъдат публикувани и на интернет страницата на клуба alumnimio.club

Тържествената част от събранието бе свързана с избор на нови пълноправни членове на Клуба. По правилник пълноправен статут могат да получат обикновени членове, които са оказали активна помощ при организацията и провеждането на поне две прояви на Клуба. Номинираните „алумнита“ тази година бяха Христофор Димитров (випуск 2000), Мариела Вакинова и Николай Андреев (випуск 2008), Иван Ангелов (випуск 2011), Десислава Добрева (випуск 2013) и Борислав Боянов (випуск 2014). След представяне на техните постижения и участия и единодушното одобрение от Борда те получиха своите алумни значки с уникален номер от председателя Милен Метев. Събранието продължи с дискусия относно насоките за бъдеща работа на Клуба.

Събитията за петата годишнина на Алумни клуб „МИО“ завършиха с вечерен бал, на който „алумнита“ и избрани студенти с участие в поне две от проявите продължиха, вече в неформална обстановка, да създават или възобновяват контакти и да обменят впечатления от двата натоварени дни. Близо 50 души взеха участие в събитията от 11 и 12 март 2016 г.

Като символичен жест за неделя бе предвидено засаждане на дръвчета от всички желаещи възпитаници на специалност „МИО“ на територията на Спортния комплекс на Академията. Студеното време попречи събитието да се състои, но това е още един прекрасен повод за нова среща на Алумни клуб МИО през пролетта.
За повече информация посетете интернет страницата на клуба www.alumnimio.club