50 години чества катедра „История, философия, социология“ при Стопанска академия

50 години чества катедра „История, философия, социология“ при  Стопанска академия „Димитър А. Ценов“. Кулминация в честването на половин вековния юбилей бе двудневна международна конференция на тема „Социалните науки и развитието на обществото – теоретични и практически измерения”, която събра в Свищов учени от различни висши учебни заведения от страната и чужбина.


С „Добре дошли в Стопанска академия и в Свищов – един богат с историята и съвремието си академичен град”, гостите и участниците в научния форум приветства доц. д-р Катя Личева, научен секретар на катедрата. „Значимостта на един научен форум се определя от участниците и от институциите, които са проявили интерес, от обема и качеството на обменената научна информация”, подчерта доц. Личева представяйки депозиралите свои доклади над 60 участници в конференцията.

Приветствие към участници и гости, сред които бяха и бивши членове на катедрата, отправи ректорът на Стопанска академия, проф. д-р Иван Върбанов. Като дългогодишен ръководител на катедрата-юбиляр, той изнесе и пленарен доклад за създаването и развитието на катедра „История, философия, социология“ при  Стопанска академия. „Отбелязването на юбилея на катедрата е повод за равносметка на изминатия път и за очертаване на нови хоризонти в научните изследвания”, каза проф. Върбанов и представи исторически факти, показващи ролята и мястото на катедрата през годините. Интересен факт, е че част от дисциплините, които се преподават и днес в катедрата водят своето начало още от първите години на създаването на Висшето търговско училище „Д. А. Ценов“. В разписа на лекциите за учебната 1936 – 1937 г. е посочено, че ще се изучава дисциплината „Стопанска политика и стопанска история“. През 1939 г. от тази дисциплина се оформят „Стопанска политика”, която се води от проф. Тодор Владигеров (политикономист, чл.-кор. на БАН) и „Стопанска история и развитие на търговията”, преподавана от проф. Анастас Бешков (икономгеограф, по-късно академик). През 1946 г. в учебните планове се появява и дисциплината „Социология“, преподавана от доц. Стефан Стоянов. В този период (1945-1952), в който настоящата Стопанска академия се именува Висше училище за стопански и социални науки „Д. А. Ценов“, в нея се разкриват катедра „Социология и научна философия“ и катедра „Стопанска история“.

Самостоятелна катедра, обединяваща преподавателите по исторически, социологически и философски дисциплини, се създава със заповед на МНП №5245 от 25.XІ.1965г. с наименованието „Марксизъм-ленинизъм“. През 1991 е създадена Лаборатория за социологически изследвания с ръководител ст. ас. И. Върбанов (понастоящем професор), която извършва социологически проучвания за качеството на обучение, за мотивацията на кандидат-студентите, участва в изготвянето на учебни програми  и в обучението на студенти в специалност „Социология“ към ФОП. След преструктуриране на факултети и катедри, във висшето училище е създаден Свободен факултет с 4-ри центъра, сред които е и център „Социални и политически науки“ (т.е. преименуваната катедра „Марксизъм-ленинизъм“). На 29.11.1997 г. център „Социални и политически науки“ се превръща в катедра със същото наименование. С решение на Академичния съвет (Протокол № 4 от 10.XІ.1998 г.) катедра „Социални и политически науки“ се преименува в катедра „История, философия, социология“. През 1999 г. Свободният факултет се преструктурира и от него е извадена катедра „История, философия, социология“ и е включена в структурата на факултет „Производствен и търговски бизнес“. В периода 2007-2015 г. ръководител на катедрата е проф. д-р Ив. Върбанов. Понастоящем в състава на катедрата влизат 1 професор (Иван Върбанов), двама доценти (Атанас Григоров, Катя Личева), двама главни асистенти доктори (Боряна Илиева и Ваня Ганева) и трима асистенти (Мариана Друмева, Красимира Ангелова и Емилия Вачева).

„Катедра „ИФС“ винаги е имала своя специфика в структурата на Стопанска академия”, каза проф. Върбанов. По думите му, в катедрата се отдава важно значение както на преподавателската дейност и обучението на студентите, така и на научно-изследователската работа. Израз на активната работа на преподавателите от катедрата са публикуваните монографии, студии, статии и доклади. Освен това, членовете на катедрата са участвали в множество научни конференции не само в Стопанска академия, но и в различни други университети. Важно място в научно-изследователската им дейност заема разработването и реализирането на научно-изследователски проекти както към Института за научни изследвания в Стопанска академия, така и международни. През годините, катедра „ИФС“ поддържа много добри партньорски отношения с другите катедри в Академията и със сродни катедри в други висши учебни заведения в България и чужбина. Повече от 15 г. катедрата е в договорни отношения с катедра „Социология“ на Финансовия университет при Правителството на Руската федерация – Москва, като двете осъществяват съвместно няколко научни проекта.

„През своя немалък път на развитие в структурата на Стопанска академия, въпреки проблемите с които се сблъсква,  катедра „ИФС“ продължава да изпълнява отговорно своята мисия, посветена на висококачественото обучение на студентите, на разширяване на тесните икономически знания с по-широкия исторически, философски, социологически и политологически хоризонт”, каза в заключение проф. Върбанов.

В подкрепа на представените факти за ролята и приноса на катедрата-юбиляр бяха и множеството получени поздравителни адреси за празника както от катедри от Стопанска академия, така и от други висши училища и институции от страната и чужбина. Поздравителните адреси от гостите бяха приети от името на настоящия ръководител на катедрата доц. д-р Атанас Григоров.


Юбилейната двудневна международна конференция бе организирана в две тематични секции – „Проблеми на социалните науки в съвременното общество” и „Социалните науки и социално-икономическата практика”. Доклади по темата на форума са депозирали 70 автори от 15 висши училища  от страната и чужбина – преподаватели, докторанти, студенти и представители на практиката, с които е издаден сборник. В рамките на работните заседания, участниците презентираха резултати от своите изследвания и дискутираха многообразните проблеми, засегнати в представените научни разработки.