80-годишният юбилей на проф. Д. Панайотов честваха в Стопанска академия с научен форум

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” чества 80-годишния юбилей на проф. д-р ик.н. Димитър Панайотов – Ректор на свищовското висше училище в периода 1975 /1979 г.  Юбилеят бе отбелязан с кръгла маса на тема   „Стратегическото и бизнес планиране в икономиката на знанието”, която се състоя в Академичен корпус „Юг”. При честването на годишнината бе представена и новата книгата на професора „Управленски парадигми”, издадена съвместно с Академичното издателство и под редакцията на доц. д-р Анастасия Марчева. Организатори на събитието бяха факултет „Мениджмънт и маркетинг” и катедра „Стратегическо планиране”.

 Честването на юбилея започна с поздравителни адреси към проф. Панайотов, отправени от гостите. Сред присъстващите на тържеството бяха: проф. д-р Любен Кирев – зам.-ректор „Бакалавърско и магистърско обучение”; доц. д-р Иван Върбанов – зам.-ректор „Научни  изследвания и развитие на академичния състав”; проф. д-р Виолета Краева – декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг”; проф. д-р ик.н. Иван Дочев – един от основателите на катедра „Стратегическо планиране”; проф. д-р Борислав Борисов – Ректор на „Европейски политехнически университет” в гр. Перник и член на катедрения състав на „Стратегическо планиране” при СА „Д. А. Ценов”; проф. д-р ик.н. Петко Иванов Петков; членовете на катедрените състави на катедрите „Стратегическо планиране”, „Мениджмънт” и „Маркетинг”.
Ръководителят на катедра „Стратегическо планиране” – доц. д-р Маргарита Богданова, представи в краткост биографията на проф. Панайотов.

Той завършва Висшия финансово-стопански институт в Свищов през 1955г. Димитър Панайотов става доцент през 1967г., защитава докторска дисертация през 1975г., с което става доктор на икономическите науки, а от 1976г. е професор. Специализирал е в Московския държавен университет и в Центъра за изучаване на съвременни управленски методи в Париж. Представяйки личността на юбиляра и неговите научни трудове, доц.Богданова определи проф.Панайотов като „човекът, който изгради основите на научна школа по управление и планиране”. „Проф.Панайотов успешно е съчетавал управленската теория с практиката” – каза още доц.Богданова. Тя подчерта, че през ректорския мандат на проф.Панайотов свищовското висше училище се разраства, откриват се нови специалности, увеличава се приема на студенти и се привличат нови преподаватели. Представяйки научните трудове и публикации на проф. Панайотов, доц. Богданова цитира монографията „Съчетаване на глобалното с регионалното планиране”, в която има идеи и твърдения, звучащи актуално и днес. Книгата е издадена през 1983г., когато Европейската общност се състои само от 10 държави, но проблема за регионалните различия става все по-значим. Още тогава професора говори за опасността от ускорения икономически растеж, който може да наруши равновесието между икономическа и природна система – опасения, изказани 4 години преди доклада на Комисията Брунтланд, с който се въвежда концепцията за устойчиво развитие. Освен това, 10 години преди създаването на Кохезионния фонд на ЕС (Фонда за сближаване), проф.Панайотов застъпва идеята за хармонично развитие на икономиката и териториалните единици, и говори за „сближаване и изравняване на отделните териториални единици”. Доц. Богданова подчерта още, че почти две десетилетия преди термина „социално включване” да стане приоритет на европейската политика, проф. Панайотов говори за съчетаване на икономическото и социалното планиране, и за интегрирани показатели за планиране. „Всичко това говори за невероятната далновидност на проучванията на проф. Панайотов и за неговата способност да прави адекватни предвиждания, насочени към управление на промяната… Той е пример за човек, който никога не спира да търси вдъхновение в науката. Той е човек, който знае, може и прави наука за управление, и може да я прилага” – каза още доц. Богданова. От името на катедрения състав тя честити юбилеят на проф. Панайотов и поднесе цветя на съпругата му Славка Панайотова.      
Поздравления към юбиляра отправиха и гостите, а част от  тях разказаха за това, което по онова време е създадено и развивано от проф. Панайотов като ректор, за да го има и да се ползва и до днес от възпитаниците на свищовската Алма матер.

Свои спомени за това как е бил открит за науката от проф. Панайотов, сподели настоящият ректор на на „Европейски политехнически университет” в гр. Перник - проф. д-р Борислав Борисов. Признания за приноса на проф. Панайотов изразиха и други участници в кръглата маса.
Изказвайки благодарност за милите думи по негов адрес, проф.Панайотов припомни на присъстващите, че поводът за срещата е научен форум и стартира дискусията по темата с коментар за управленски парадигми, залегнати в новата му книга.

По време на кръглата маса бяха представени и  доклади,  подготвени от докторанти и преподаватели от катедра „Стратегическо планиране” и от други катедри. Сред презентираните теми, включени в програмата на форума бяха: „Пазарното стопанство като обект на държавно регулиране и стратегическо планиране”; „Същността, обхвата и процедурата на плановата задача в икономиката”; „Коучингът – ефективен метод в процеса за взимане на решения”. Участниците в кръглата маса  дискутираха още системния подход в регионалното развитие, концепцията за управление на знанието, ролята на регионалния имидж за повишаване атрактивността на териториалните единици и др.