Абсолвенти от Стопанска академия участваха в среща с Президента на Република България

Двама абсолвенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в тазгодишната среща, организирана във връзка с инициативата на Президента на страната ни  „Младежка визия за развитие на България”. Срещата на държавния глава с абсолвенти, постигнали най-високи академични резултати, има за цел да насърчи участието на млади хора в процеса на вземане на решения. Основната тема за дебат на тазгодишния форум бе „Моят свят” – Световният дебат на ООН, посветен на Целите на хилядолетието и новия Дневен ред за развитие на света след 2015 г., през погледа на младите хора в България. Национална цел на България”. След откриване на срещата от Президента Росен Плевнелиев, участниците проведоха дискусии по панели, наподобяващи Съветите към държавния глава. Заседанията на консултативните съвети по приоритетни въпроси за развитието на страната ни бяха ръководени от секретарите и съветниците на Президента, отговарящи за съответната дейност.

Свищовското висше училище бе представено от Мария Младенова и Милен Георгиев, завършили спец. „Финанси”,  магистърска програма „Финансов мениджмънт”. Те бяха поканени да участват в Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура, който заседава по подтемата „Продоволствена сигурност чрез развитие на устойчиво земеделие”. По време на заседанието участниците дискутираха и по въпросите „Застрашени ли сме ние от продоволствена криза в контекста на глобалните процеси на бързо увеличаване на населението, урбанизацията, климатичните промени?” и „Как да развиваме устойчиво земеделие, като съхраним ресурсите за идните поколения?”. В рамките на регламентираното време студентите имаха възможност да представят своите тези, съдържащи възможните решения по темата.

Общият въпрос, който разискваха участниците в заседанията на различните съвети бе лично да определят „Кои са най-важните 6 от посочени 16 възможни теми от глобалното проучване на ООН „Моят свят” и защо?”. Сред приоритетите, посочени от свищовските студенти са „по-добро здравеопазване”, „добро образование”, „по-добри възможности за работа”, „защита срещу престъпността и насилието”, „честно и отговорно управление”, „действия срещу климатичните промени”, „опазване на горите, реките и океаните”. При закриване на форума, Президентът лично поздрави участниците, а свищовските студенти си направиха и снимки за спомен с държавния глава.

Инициативата „Моят свят” е глобално проучване на ООН за приоритетите, които избират хората за по-добър свят. Резултатите от проучването, в което участваха и отличници от Стопанска академия, ще бъдат предоставени на световните лидери при изграждането на новия Дневен ред за развитието на света след 2015 г.