Абсолвентските балове на дипломантите на Стопанска академия – празник за академичната общност в Свищов

Абсолвентските балове на дипломантите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, завършващи обучението си в ОКС „бакалавър”, са сред първите пролетни празници в Свищов, които тази година продължиха от 1-ви до 26-ти април. Празничното настроение и еуфория завладяха не само абсолвентите, но и техните преподаватели, приятели, цялата академична общност и жителите на крайдунавския град.
 


Прага, който разделя студентската скамейка от професионалната реализация тази година прекрачват над 2000 възпитаници на Свищовското висше училище. В специалностите „Финанси”, „Застраховане и социално дело” и „Приложна макроикономика”, администрирани от катедрите към факултет „Финанси”, обучението си в ОКС „бакалавър” завършват 556 студенти. Дипломантите на факултет „Стопанска отчетност” са 436, обучавали се в  специалностите „Счетоводство и контрол”, „Стопански и финансов контрол” и „Статистика и иконометрия”. Факултет „Мениджмънт и маркетинг” изпраща 630 абсолвенти, завършили специалностите „Стопанско управление”, „Екомениджмънт”, „Маркетинг”, „Стратегическо и бизнес планиране”, „Публична администрация”, „Международни икономически отношения”, „Бизнес информатика”. Дипломантите на факултет „Производствен и търговски бизнес”, изучавали специалностите „Индустриална бизнес икономика”, „Аграрна икономика”, „Икономика на търговията”, „Икономика на туризма” са общо 447.


Абсолвентските балове се организират по специалности от самите завършващи, както редовно така и задочно обучение, и в знак на благодарност студентите канят свои преподаватели, изградили с тях през годините взаимно уважение, доверие, приятелски и професионални взаимоотношения. Незабравимите абсолвентски вечери, на които дипломантите са сред приятели за цял живот и партньори в професионалното поприще, по традиция започват със среща пред фонтаните на централния площад „Алеко”. След това, облечени с елегантни тоалети, випускниците се отправят към родната Алма матер за да си направят снимки пред емблематичната сграда на Ректората, пред паметника на Дарителя Димитър Ценов, в аулата на висшето училище,  до паметника на дарителите в градинката пред Факултетски корпус.


Официалните вечери традиционно започват с приветствия към абсолвентите от деканите на факултети и  ръководителите на катедри. Сред отправените с нескрито вълнение пожелания от преподавателите към техните възпитаници са здраве, успешна професионална реализация и растеж, запазване на изградените сърдечни приятелства със състуденти, сили за преодоляване на предстоящите житейски предизвикателства, поемане на необходимата отговорност, смели мечти и амбиция за тяхното реализиране. Отчитайки факта, че на дипломантите им предстои да заемат своето достойно професионално място в корпоративния сектор и държавната администрация, преподавателите подчертаха, че сред настоящите випускници на Стопанска академия са бъдещи министри, изпълнителни директори на банки, на големи транснационални корпорации, областни управители, кметове на общини, успешни бизнеспредприемачи.

Важен момент сред забавните игри, песни и танци е тържественото разрязване на тортата, която за всяка специалност е със съответния надпис, снимка на академията и обозначение на випуска. Фойерверките, които озаряват небето над Свищов, са друга традиционна част от абсолвентските балове на випускниците на Стопанска академия.


На завършващите обучението си в ОКС „бакалавър” тази година, им предстои държавен изпит през месец юли, а след това и официалното връчване на дипломите – тържествени церемонии, на които зрелостниците, облечени с академични шапки и тоги ще положат Галилеевата клетва. Преди да поемат по своя житейски и професионален път, все по-голяма част от дипломираните бакалаври се насочват към „превземането” на следващо стъпало към по-добри шансове за желаната кариера – образователно-квалификационна степен „магистър”. В направленията „Икономика” и „Администрация и управление” Стопанска академия развива близо 100 престижни магистърски програми в редовна и дистанционна форми.