Академичен клуб „Управление на проекти” основаха в Свищов

Академичен клуб „Управление на проекти” се сформира в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” като неформална структура към Института за научни изследвания (ИНИ) при Свищовското висше училище. Основната цел на Клуба е повишаване на знанията и уменията на академичния състав и докторантите за разработване и управление на проекти. Членството в новосъздадената структура е на доброволен принцип.

В състава са включени две групи членове – ментори, в лицето на академични преподаватели и редовни членове (обучаеми), каквито ще бъдат млади асистенти и докторанти. Сред конкретните цели, приети от членовете на Клуба при неговото създаване е изграждане на екипи по отделните фази на проектния цикъл – събиране на информация, генериране на идеи, разработване на проектни предложения, изпълнение на проекти, отчитане и т.н.

Веднага след създаването на Клуба са сформирани три екипа от ментори. Въз основа на принципа „learning by doing” като стартов обучително-оценъ­чен модул на трите менторски екипа е възложена първата им мисия, в изпълнение на която са представени проектни предложения, разработени според правилата на оперативните програми. След приключване на обучението на менторите, се предвижда стартиране набирането на редовните членове. Броят на редовните членове ще се определя на квотен принцип за участие на докторанти и млади асистенти от всяка катедра.


Основните направления, по които ще работят екипите от ментори са: организиране обучението на екипите и фасилитиране работата в групи на редовните членове; запознаване на обучаемите с начините за набиране на информация, проучване на добри практики и др.; ръководство на екипите за генериране на идеи и разработване на проектни предложения.

На учредителната среща на академичния клуб „Управление на проекти”, зам.-рек­­торът по „Обучение и научни изследвания” проф. д-р Любен Кирев приветства идеята за създаването на структура с по­до­бен предмет на дейност. Той акцентира върху новите тенденции, свързани с проектния прин­цип на финансиране при осъществяването на образователни, научноизследователски и публикационни дейности в сферата на висшето образование. Представяйки новата инициатива, ди­рек­торът на ИНИ – проф. д-р Маргарита Богданова изтъкна значението и бъдещата роля на новосъздадената струк­тура за реализирането на съвкупност от проекти и дейности, в съответствие с клю­чо­ви­те цели и приоритети за развитие на образованието, научните изследвания и работата с академичния състав и докторантите в Стопанска академия в контекста на националната и ев­ро­пейска политика. Според проф. Богданова, в дългосрочен план академичният клуб ще повиши капацитета на Стопанска академия и за участие в национални и международни проекти.