Академичната библиотека при СА „Д. А. Ценов” притежава екземпляр от първото издание на „Партитура на света”


Академична библиотека „Акад. Н. Михов” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” обогати фонда си с екземпляр от първото издание на „Партитура на света”, отпечатано в бутиков тираж от 100 броя. Енциклопедичният труд на покойния арх. Димитър Върбанов (дългогодишен главен архитект на Велико Търново) представя, под формата на графична хронология, историческото и културното развитие на света. Изследването, направено от арх. Върбанов в периода  от 1974 до 1982 година, обхваща информация, датираща от Големия взрив и геоложките ери до началото на XX век.



След закупуване на излязлата от печат през м. декември 2019 г. книга Академичната библиотека организира и нейното представяне пред преподаватели, служители и студенти, като покани внука на автора – Димитър Върбанов. В приветствие към гостите директорът на библиотеката – Анка Танева подчерта, че книгата е уникална карта на световното развитие, която няма аналог в световната литература, история и културология не само като съдържание, но и като форма и структура. 
Димитър Върбанов разказа, че енциклопедичният труд на дядо му в оригинал е 12-метрова карта, направена на милиметрова хартия, на която графично в линейно измерение е представена историята на света. Картата е едновременно разработена в политически, културен и археологически аспект, като всеки милиметър отговаря на една година от развитието на света. В хоризонтални ивици върху лентата е разпределено място за разделите: геология; обща история; българска история; архитектура; музика; изобразителни изкуства; литература. Във вертикално отношение с по-плътни линии са показани столетията, вписани цифрово в горния край на листа. С по-дребен шрифт се маркират десетилетията на всеки век. 



По време на презентацията бе излъчена част от документален филм с арх. Върбанов, заснет от екип на БНТ през 1983 г. Във филма авторът на „Партитура на света” споделя, че се е ръководил от две основни начала – на архитектурата и на музиката (самият той е бил цигулар и дълги години работи като заместващ цигулар във Великотърновския театър). Нагледно арх. Върбанов показва как, чрез създадената от него карта, може да се проследи, че в годината (1762 г.), когато Паисий пише „История славянобългарска”, в Русия започва царуването на Екатерина Втора, в Рим са завършени Палацо Поли и фонтанът „Треви”, Гьоте е на 13 години, а Моцарт е на 6 г. „Не са ли народите един огромен оркестър, който изпълнява грандиозната симфония на човешкото развитие” – казва авторът на „Партитура на света”.
Димитър Върбанов сподели, че „Партитура на света” ще продължи да се развива от наследниците на арх. Върбанов и сформирания инициативен комитет. В момента книгата се превежда на английски език, има идея, изследването да се допълни (в същия вид) и за периода след 1982 г. Обмисля се подготовката на електронна платформа, която да е достъпна на няколко езика и всяка точка да води до повече информация, като вариантът на български език да бъде завинаги безплатен за ползване. 



Димитър Върбанов благодари на ръководството на Стопанската академия и на Академичната библиотека за поканата, за проявения интерес и за закупения екземпляр от дългата 5 метра книга. Той сподели, че със средствата от продажбите ще бъде издаден следващ тираж и част от книгите отново ще бъдат дарявани на библиотеки, читалища, образователни и културни институции, каквато е била и мечтата на арх. Димитър Върбанов. Наличният екземпляр в Академичната библиотека предизвика възхищение и множество въпроси сред присъстващите на представянето, които се възползваха от възможността, на място да разгледат уникалния енциклопедичен труд.