Академичната общност поздрави първото търговско училище в България по повод 133-та му годишнина

Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов, която е първото търговско училище в България, навърши 133 години от създаването й. През 1885 година Димитър Хадживасилев прави своето дарение от 240 хил. лева за създаване на държавно училище, в което да се преподава политическа икономия, и поставя началото на икономическото образование у нас.
Тридневните събития, съпътстващи честването на годишнината, започнаха с откриване на изложба „ПДТГ Димитър Хадживасилев – успешен старт в кариерата”. Подредената в Художествена галерия „Н. Павлович” експозиция показа развитието и постиженията на възпитаниците на училището в снимки. Ден по-късно ученици, учители и общественици участваха във факелно шествие, което премина от търговската гимназия до паметника на Дарителите в градинката пред Стопанска академия.











 

Честването на патронния празник – 9 февруари, започна с ритуалното издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и ПДТГ „Д. Хадживасилев” пред сградата на училището и поднасяне на цветя пред бюст-паметника на Дарителя. Тържеството продължи в аулата, където зам.-директорът по учебна дейност Тодорка Иванова поздрави учениците, учителите и гостите на гимназията. Приветствия към учители и ученици отправиха и официалните гости на честването, сред които бе и проф. д-р Йордан Василев – декан на факултет „Финанси” при Стопанска академия и възпитаник на търговската гимназия. Проф. Василев поднесе поздравления от името на академичната общност и връчи поздравителен адрес от ректора на Стопанска академия, доц. д-р Иван Марчевски”.











 

В обръщение към учителския колектив в поздравителния адрес се казва: „Отговорност и чест е за всички Вас, следовниците на един изключителен патриот и родолюбец, какъвто е Димитър Хадживасилев, да отстоявате каузата, на която той е посветил силите си, средствата си, таланта си, за да го има Първото търговско училище в България именно в Свищов!”. В приветствието бе подчертан утвърдения авторитет и защитените позиции на търговската гимназия в образователните традиции на страната, завоювани с високия професионализъм и дългогодишен дръзновен труд на плеядата учители с реални постижения в търсенето на нови форми на обучение.

По време на тържеството бяха наградени учители, допринесли за множество изяви на техни възпитаници. В деня на патронния празник проявите продължиха с екскурзоводска беседа за гостите, организирана от ученици и традиционния баскетболен турнир „За купата на Дарителя”.