Академичната общност поздрави Търговската гимназия по повод 134 г. от създаването на първото търговско училище в България


Първото търговско училище в България – Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов, навърши 134 години от създаването си. В навечерието на патронния празник, ученици, учители и общественици участваха във факелно шествие, което премина от търговската гимназия до паметника на Дарителите в градинката пред Стопанска академия. 



Честването на годишнината започна с ритуалното издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и ПДТГ „Д. Хадживасилев” пред сградата на училището, където сред гостите бяха и представители на Стопанска академия. След поднасяне на цветя пред бюст-паметника на Дарителя, тържеството продължи в аулата с приветствие от директора Румяна Иванова към учениците, учителите и гостите на гимназията. По традиция, изявени ученици получиха награди по време на патронния празник.
От името на академичната общност и като възпитаник на търговската гимназия, доц. д-р Искра Пантелеева – ръководител на катедра „Индустриален бизнес и предприемачество”, честити празника на учениците и учителите, и връчи поздравителен адрес от ректора на Стопанска академия, доц. д-р Иван Марчевски. 



„Уверяваме Ви, че в лицето на Стопанска академия „Д. А. Ценов” Вие имате един истински партньор и съмишленик по пътя към утвърждаването на авторитетното присъствие на Вашето училище в конкурентната среда на образователния пазар”, се казва в поздравителния адрес. Сред гостите на патронния празник бяха представители на академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов” и Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. 
Част от съпътстващите събития, посветени на 134-та годишнина, бяха кръгла маса на тема „Партньорството с бизнеса – гаранция за успех” с участие на работодатели и среща с бивши възпитаници под надслов „Старт в кариерата”. В деня на патронния празник се проведе и традиционният баскетболен турнир „За купата на Дарителя”.