Академичната общност поздрави учителите и възпитаниците на търговската гимназия по повод патронния празник на училището

132 години от създаването си навърши Първата държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”, Свищов. В продължение на два дни учители, ученици и гости на едно от най-елитните училища в България честваха патронния празник с различни прояви.

„Народното образование и разпространението на светлината са единственото средство за благото и величието на България” – с тази мисъл през 1885 година Димитър Хадживасилев прави своето дарение и поставя началото на икономическото образование у нас. Дарението му от 240 хил. лева за създаване на държавно училище, в което да се преподава политическа икономия, е благородно дело, което намира своето достойно продължение и в наши дни.


Тържественото честване на празника започна с ритуал по вдигане знамената на Р България, ЕС и гимназията, след което бяха положени цветя пред бюста на Дарителя във внушителната сграда на училището. Директорът Румяна Иванова благодари на възпитаниците, учителите и служителите на търговската гимназия за тяхната всеотдайност. Тя отдаде заслужено признание на всички гости и лоялни партньори през годините, сред които е и Стопанска академия. Сред официалните гости бяха кметът на община Свищов Генчо Генчев, зам.-ректорът на Академията по студентска политика и институционални комуникации – доц. д-р Николай Нинов, представители на различни организации. Доц. Нинов честити празника с пожеланието ПДТГ „Димитър Хадживасилев” да продължава да бъде авторитетно училище с гаранции за висок професионализъм, отговарящо на потребностите на младите хора за тяхната реализация. Доц. Нинов отправи покана към всички зрелостници да надградят солидните основи на своето образование в Стопанска академия и поднесе поздравителен адрес от името на ректора – доц. д-р Иван Марчевски и академичната общност в Свищов.


Сред двудневните прояви, посветени на 132-та годишнина на ПДТГ „Димитър Хадживасилев”, бяха откриване на експозиция „УТФ-мост към бизнеса”, баскетболен турнир за „Купата на Дарителя”, волейболна среща с алумни ПДТГ. По традиция, представители на гимназията изразиха благодарност и почит към Дарителя с поклонение пред гроба на Димитър Хадживасилев в гробищния парк Белу в гр.Букурещ, Румъния.