Академичната общност участва в честването на 137 г. от Съединението на България

Представители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в организираното от Община Свищов общоградско честване на 137 г. от Съединението на България. Пред паметника в градската градина на площад „Свобода” тържествено бе отбелязана една от най-паметните дати в българската история – 6 септември, денят на съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В честването участваха представители на общинското ръководство, образователни и културни институции, формални и неформални организации, политически партии и граждани. Сред официалните лица бяха ректорът на Академията – проф. д-р Марияна Божинова и гл. ас. д-р Станислава Стоянова – зам.-кмет на Община Свищов и преподавател в СА „Д. А. Ценов”.
В словото си директорът на дирекция „Култура и културно наследство” при Община Свищов – Росен Маринов подчерта значението на този акт на единение между българите за историята на страната ни и изрази преклонение пред паметта на всички, посветили се на националната идеология за силна и единна България.

Ритуалът по полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата се реализира съвместно с Военно формирование 28880 – гр. Белене и духовия оркестър към него. От името на академичната общност в Свищов цветя поднесе ректорът проф. Божинова.
С едноминутно мълчание на колене присъстващите на тържественото честване на 137-ата годишнина от Съединението на България отдадоха заслужена почит към паметта на героите.