Академичната общност участва в честването на 145-годишнината от освобождението на Свищов

С поредица от събития Свищов отбеляза 145 години от освобождението си. По традиция, представители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в общоградското честване на годишнината на първия освободен български град. Пред Братската могила в местността Паметниците се състоя поклонение, с военен ритуал по полагане на венци и цветя, в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и за освобождението на Свищов.

Събитието откри Първи български хор „Янко Мустаков” с изпълнение на „Тих бял Дунав” и „Из кръв и дим”, а отец Михаил отслужи панихида в памет на загиналите за свободата на отечеството ни български, руски, украински, белоруски, румънски и финландски воини. Специални гости на честването бяха Виктор Токтаев – аташе на Руската федерация в гр. Русе и заместник-ректорът на Свищовската академия – доц. д-р Искра Пантелеева.

В тържественото си слово кметът д-р Генчо Генчев заяви: „Тук, в местността Паметниците лежат костите на нашите освободители. Техните имена остават завинаги в историята на България, а успешният десант на главните руски сили е пример за героизъм и себеотрицание в световната история. Това място, където беше извършено историческото преминаване на река Дунав е свещено за признателния български народ, който помни и тачи с онази обич и преклонение, каквито може да роди само българската душа. … Поклон пред подвига и саможертвата на загиналите за освобождението на Свищов, за независимостта и свободата на България!”.

Със съдействието на Военно формирование 28880 – гр. Белене и Духовия оркестър към 55-ти инженерен полк се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя на Братската могила, в който участваха официалните лица, представители на образователни и културни институции, политически организации, жители и гости на града. От името на ректора и академичното ръководство, жерб поднесе доц. Пантелеева. Цветя положиха също студенти, академични преподаватели и служители на СА „Д. А. Ценов”.