Академичната общност участва в честването на 146 г. от освобождението на Свищов

Представители на Стопанска академия „Д. А. Ценов” участваха в общоградското честване на 146-ата годишнина от освобождението на Свищов – първия освободен български град. Честването започна с благодарствен молебен, отслужен в храм „Света Троица” от архиерейския наместник на Свищовска духовна околия Руслан Личев и свищовски свещеници. По традиция, пред Братската могила в местността Паметниците се състоя поклонение с военен ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и за освобождението на Свищов. Отслужена бе и панихида в памет на загиналите за свободата на България.


Сред официалните лица на тържественото честване бяха народни представители, зам.-ректорът на Академията доц. д-р Румен Ерусалимов, ръководители на държавни институции. В тържественото си слово кметът на община Свищов – д-р Генчо Генчев, подчерта: „27 юни е дата свещена в календара на Свищов, която всяка година посрещаме с чувство на гордост и вълнение от факта, че малко са градовете, които дълбоко са вплели своето историческо минало с националната ни история. Наред с десетките първи начинания, отредили на Свищов прозвището „Градът на първите”, на свищовци се падна привилегията преди 146 години първи да изпитат опиянението от дългоочакваната свобода – тази същата свобода, която днес често приемаме за подарена, и която бе възможна с цената на многовековно подтисничество, лишения, борби и жертви. Затова всяка година се връщаме при мраморните обелиски в местността „Паметниците”, за да сторим своя дълбок поклон пред загиналите 802 войни за освобождението на свищовския бряг, но и да благодарим за подвига и саможертвата на хилядите български революционери, хайдути, опълченци, духовници, на руските, украинските, белоруските, румънските, финландските и полските войни”.
В честването участваха 55-ти Инженерен полк – Белене и децата от ДГ „Васил Левски”. От името на ректора на Академията – проф. д-р Марияна Божинова и от академичното ръководство, жерб пред мраморния обелиск поднесе зам.-ректорът доц. Ерусалимов. Сред официалните лица, които положиха венци и цветя на паметниците бяха народните представители Станислав Стоянов и Цветан Предов, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Стефан Белчев – директор на Държавна финансова инспекция, Лъчезар Спасов – изпълнителен директор на Агенция за одит и европейските земеделски фондове, Йордан Евтимов – поет, литературовед. Цветя положиха също студенти, академични преподаватели и служители на СА „Д. А. Ценов”, представители на различни институции, ученици, граждани и гости.


С едноминутно мълчание на колене бе почетена паметта на загиналите за свободата на България, след което тържественият ритуал завърши с националния химн. Официалните лица поднесоха цветя пред паметника на ген. Драгомиров и монумента в чест на 100-годишнината от Освобождението. По-късно те посетиха музейната експозиция „Преминаване на руските войски 1877-78 г.” в местността „Паметниците”.