Академичната общност участва в честването на 147 години от освобождението на Свищов

Студенти, преподаватели и служители от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в общоградското честване на 147-ата годишнина от освобождението на Свищов – първия освободен български град. Празничното честване започна в храм „Света Троица”, където архиерейският наместник на Свищовска духовна околия отец Руслан Личев и отец Михаил Миронов отслужиха молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България.

По традиция, честването на годишнината от освобождението на Свищов се състоя пред Братската могила в местността „Паметниците”, където сред официалните лица бе ректорът на Академията, доц. д-р Марин Маринов. В празничната програма участваха Първи български хор „Янко Мустаков”, възпитаници на СУ „Димитър Благоев” и деца от ДГ „Калина Малина” и ДГ „Чиполино”. Празнично слово произнесе кметът, д-р Генчо Генчев. Отслужена бе и заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската война (1877-1878), а присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта им.

Със съдействието на 55-ти инженерен полк – Белене и духовия оркестър към него се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя, в който участваха официалните лица, представители на образователни и културни институции, политически организации, жители и гости на града. Жерб пред Братската могила положи ректорът на СА „Д. А. Ценов”, доц. Маринов. Цветя пред мраморния обелиск поднесоха също студенти и академични преподаватели от Свищовското висше училище.