Академичната общност участва в честването на 161 години от рождението на Алеко Константинов

Преподаватели, студенти и служители от Стопанска академия „Д. А. Ценов” участваха в общоградското честване на 161 г. от рождението на видния свищовец и родолюбив българин Алеко Константинов. В рамките на традиционните за Свищов Алекови дни, които се провеждат около рождената дата на Щастливеца – 13 януари (1 януари по стар стил) 1863 г, се състояха различни прояви. Кулминация в честването бе факелно шествие от родната къща на Алеко до градската градина и общоградско поклонение с ритуал по полагане на венци и цветя пред неговия бюст-паметник.


В знак на признателност, почит и уважение присъстващите представители на общинското ръководство, Свищовската академия, различни институции, организации, политически партии и граждани поднесоха цветя пред паметника на Алеко. От името на академичното ръководство и академичната общност, жерб поднесе зам.-ректорът, доц. д-р Любомир Иванов.
По поканата на генералния директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, ректорът на Академията – проф. д-р Марияна Божинова участва в събитие, посветено на 161 г. от рождението на Алеко, което се състоя в пресклуба на БТА – Свищов.


Инициативата на БТА „Алеко днес” осъществи срещи през цялата 2023 година във всички пресклубове на БТА в страната, и на рождения му ден след 161 години бе представен специалния брой на ЛИК, посветен на Алеко Константинов в пресклуба на БТА в родния град на Щастливеца – Свищов. В специалния брой на списанието са събрани думите на участници в проведените разговори, като книжката показва спецификата на всяка една от срещите чрез репортажите на кореспондентите по места. Специалното издание бе представено от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, доц. Георги Лозанов – директор на Дирекция за знание и култура ЛИК в БТА и доц. Йордан Ефтимов – литературeн изследовател, писател и критик. Броят съдържа текстове за Алеко, състоящи се от по 160 думи на 160 българи със значимо присъствие в обществения живот.