Академичната общност участва в общоградски прояви, посветени на Алеко Константинов и на Българската армия

Възпоменателен ден по повод 126 години от гибелта на Алеко Константинов организира Община Свищов. Преподаватели, студенти и служители от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ участваха в събитието, с което на 11 май 2023 г. пред паметника на Алеко в градската градина представители на различни институции, организации и граждани се събраха за да се преклонят пред големия български писател, адвокат и общественик.

В родния град на Щастливеца, директорът на Дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов произнесе възпоменателно слово, в което подчерта, че неумиращ е нравственият облик на Алеко и дълбокото убеждение, че над всички идеали стои един единствен, върховен идеал – „Да не изменяме никога на себе си и на оная съвест, която носим у себе си!“. Той призова, спирайки се предпаметника на Алеко да се вслушаме в укорителния му глас, да се порадваме на веселия му смях и да си спомним за светлата му личност. Росен Маринов завърши словото си с думите: „Този паметник ни напомня за него – да не забравяме мъдростта, с която живя и идеалите, които ни остави. С дълбок поклон пред живота и делото на Алеко Константинов, от името на академичната общност цветя пред паметника поднесе ректорът проф. д-р Марияна Божинова.

По-рано, на 6 май 2023 г., представители на Свищовското висше училище участваха и в тържественото общоградско честване на Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Програмата започна с шествие, водено от 55-ти инженерен полк - Белене от площад „Алеко“ до площад „Велешана“. Пред паметника на 33-ти Свищовски полк се състоя церемония по полагане на венци и цветя в знак на признателност към паметта на героите, загинали във войните. От името на академичната общност жерб поднесе ректорът на СА „Д. А. Ценов“, проф. д-р Марияна Божинова.