Академичната общност участва в общоградското честване на 142 години от освобождението на Свищов


Академичната общност за поредна година засвидетелства почит и признание към загиналите войни в Руско-турската война (1877-1878 г.). Преподаватели, студенти и служители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в общоградското честване на 142 години от освобождението на Свищов. По повод годишнината от освобождението на първия свободен български град, пред Братската могила в местността „Паметниците”, се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите руски, украински, беларуски, румънски, финландски и полски войни, и български опълченци. 



Сред официалните лица на събитието бяха Андрей Громов – консул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, заместник-областните управители на област Велико Търново – инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, ректорът на СА „Димитър А. Ценов” – доц. д-р Иван Марчевски, кметове и председатели на общински съвети от областта, ръководители на институции и организации. Свещеници от Свищовска духовна околия отслужиха заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската война. В произнесените тържествени слова, кметът на Свищов – Генчо Генчев и руският консул – Андрей Громов, подчертаха значимостта на изхода от битката на свищовския бряг 27 юни 1877 г.  за свободата на цяла България. 



В памет на загиналите за освобождението на Свищов, венци и цветя бяха поднесени от името на официалните лица, от присъстващите гости и граждани. От името на студентската общност, жерб поднесе Никита Йорданов – председател на Студентски съвет при Стопанска академия. В церемонията пред седемте мраморни обелиска в местността Паметниците участваха и деца от ДГ „Радост”, чиито песни и стихове припомниха за славната история на България.