Академичната общност участва в общоградското честване на 24 май

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност академичната общност участва в общоградското честване на 24 май, организирано от Община Свищов. Честването на празника започна с поклонение пред гpoбa нa д-p Гeopги Атaнacoвич – министър на Просвещението в първия кабинет на България, в двора на Съборната църква. Слово за първия просветен министър произнесе Румяна Кузева – началник на отдел „Образование”, а отец Михаил Миронов отслужи панихида.

Жербове и цветя на гроба на д-р Г. Атaнacoвич положиха кметът на Общината – д-р Генчо Генчев, ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – проф. д-р Марияна Божинова и зам.-ректорът доц. д-р Румен Ерусалимов, академични преподаватели и служители, представители на други образователни и културни институции, граждани.

Общоградското честване продължи с традиционното за 24 май празнично шествие, което премина от площад „Свобода” до централния площад „Алеко”. Пред сградата на Общината се състоя церемония по награждаване на ученици, отличили се с високи постижения в областите „Наука”, „Изкуство”, „Професионално обучение”, „Спорт” и включени в съставите на отбори и екипи, заели призови места. На тържеството присъстваха стотици деца, ученици, учители, представители на академичната общност и на културни организации, граждани и гости на Свищов.

Ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” бе сред официалните лица на церемонията. В приветственото си слово, кметът благодари на просветните и културните дейци, и поздрави всички отличени деца на Свищов и техните преподаватели за високите успехи през годината. Пожела им светло бъдеще и подчерта, че докато са живи българският дух и любовта към книжовността, ще я има и България.

За доброто настроение на присъстващите, в празничната програма се включиха представители на училища, детски градини и школи, които със своите изяви направиха своеобразен подарък към наградените ученици.