Академичната общност участва в общоградското честване на Деня на Независимостта

Преподаватели, студенти и служители от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в общоградското честване на 115 години от обявяването на Независимостта на България, което се състоя пред паметника на Свободата. Сред официалните лица бе ректорът на Свищовското висше училище, проф. д-р Марияна Божинова. В церемонията участваха 55-ти Инженерен полк – Белене и деца от ДГ „Чиполино” – Свищов.

Тържествено слово по повод годишнината от знаменателната дата – 22 септември 1908 г., произнесе директорът на общинска Дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов. Той отдаде дължимото внимание на всички онези родолюбиви българи, политици и съмишленици, които чрез делата си успяват, преди 115 годни, да постигнат идеала за Независима България.

Празничното честване завърши с ритуал по полагане на венци и цветя, химна на Република България и едноминутно мълчание. В знак на почит и признателност към онези българи, които преди 115 години защитиха интересите на страната ни и нейната независимост, жерб от името на Свищовската академия поднесе ректорът проф. Божинова. Цветя пред паметника на Свободата поднесоха представители на общинското ръководство, културни, образователни и обществени институции, граждани.