Академичната общност в първия освободен български град участва в честването на 3 март

     Академичната общнос в първия освободен български град участва в честването на Националния празник на Република България – 3 март, организирано от Община Свищов. Преподаватели, студенти и служители от Свищовското висше училище бяха сред присъстващите на централния площад „Алеко”, където се състоя военен ритуал по издигане на националното знаме на България, изпълнен от Военно формирование 28880-Белене и духовия оркестър към него.

     След издигане на българския трибагреник, общоградското шествие, водено от духовия оркестър, се отправи към площад „Свобода”, където пред паметника на Свободата се състоя кулминацията на тържественото честване на 144 години от Освобождението на България. Празнично слово произнесе кметът на общината – д-р Генчо Генчев, а след това присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите за свободата на България.

     Тържественото честване на националния празник приключи с ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към героите. От името на академичното ръководство, жерб пред паметника на Свободата поднесе зам.-ректорът доц. д-р Любомир Иванов. Цветя поднесоха и присъстващите студенти, преподаватели и служители от Свищовската академия. С участието си в общоградското честване на 3 март, академичната общност за пореден път се преклони пред паметта на героите, жертвали живота си за свободата на България.