Академичната общност в Свищов участва в честването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Академичната общност в Свищов участва в общоградското поклонение по повод 140-та годишнина от гибелта на гениалния български поет и революционер Христо Ботев. За да се преклонят пред героичния подвиг на Ботев, неговите четници, сред които са и достойни свищовци, и на загиналите борци за свободата и независимостта на България, пред Паметника на свободата в градската градина на площад Свобода присъстваха представители на академичното ръководство, преподаватели, служители и студенти от Стопанска академия.

Слово за Деня на Ботев произнесе председателят на Общински съвет – Свищов. Водещият на церемонията припомни, че на 2 юни 1876 г. Ботев умира, пронизан от куршум, след тридневни тежки боеве на връх Околчица във Врачанския балкан, и цитира думите на поета: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”. Венци и цветя пред паметника в знак на признателност към безсмъртните герои поднесоха институции, организации, учебни заведения, политически партии, граждани. 


Традиционно, в 12 часа воят на сирените спря движението на хора и автомобили, с което свищовци отдадоха почит към един от най - великите българи, оставили незаличими следи в световната история – Христо Ботев и към героите, дали живота си за Родината.