Академични преподаватели и студенти участваха в най-големия световен фестивал на античното наследство „Натале ди Рома"

Преподаватели, студенти, служители и алумни на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, които са част от свищовската група за исторически възстановки Първи италийски легион (Legio Prima Italica), представиха България в най-големия световен фестивал на античното наследство „Натале ди Рома”. Създаден през 1994 г., фестивалът е посветен на деня от основаването на вечния град. Традиционен организатор на фестивала е Gruppo Storico Romano и кметството на столицата Рим.

Като част от тържествата по повод годишнината от основаването на Рим, в тазгодишното издание на фестивала се включиха над 2200 реанактори, представляващи 16 страни от цял свят. Свищовският легион бе единствения български групов представител и включваше легионери, центуриони и весталки. Участниците, обединени в групите „Първи италийски легион” и „Първа тракийска кохорта”, са съвременна реплика на бойните формирования на древната римска империя, свързвани с античния град Нове край Свищов.

Авторитетното участие на свищовския Първи италийски легион в Natale di Roma тази година се дължи и на подкрепа от ръководителя на свищовската финансова катедра – проф. д-р Стоян Проданов, който през миналото лято бе единствения българин на борда на римската лусория по река Дунав, по най-дългия двуседмичен гребен маршрут от Сърбия до България. Програмата на фестивала включваше парад на групите по улиците на Капитолия около Колизеума в Рим, гладиаторски борби и възстановка на историческа битка на римските легиони срещу келтски племена. Свищовските участници представиха облекла и въоръжение на легионери, оксилиари и траки. Римски граждани и туристи наблюдаваха пресъздаването на битката на Цирко Масимо – завладяването на Дакия.

След кратко прекъсване, поради пандемията, Съветът по туризъм –Свищов отново възстанови българското участие във фестивала в Рим. С тази своя изява „Първи италийски легион” започна сезона на историческите възстановки и подготовката за Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”, който се предвижда да се проведе в Свищов в периода 9-11 юни 2023 г.