Академични преподаватели оценяваха ученически проекти за Световната седмица по предприемачество в ДТГ – Свищов

Преподаватели от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” оценяваха представянето на възпитаници на Държавна търговска гимназия „ Димитър Хадживасилев“, участвали в проведения в свищовското училище Иновационен лагер по формат на Джуниър Ачийвмънт България като част от серия инициативи на организацията в рамките на Световната седмица по предприемачество.В духа на активното партньорство и сътрудничество между двете учебни заведения, ръководството на ДТГ, отправи персонална покана за участие в състава на журито на доц. д-р Николай Нинов – директор на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Искра Пантелеева и гл. ас. д-р Емил Николов – преподаватели в катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ и бивши възпитаници на ДТГ „ Димитър Хадживасилев“. В журито бяха включени още директорът на гимназията Румяна Иванова и Асен Боянов – представител на свищовския бизнес.

Джуниър Ачийвмънт България за осма поредна година бе организацията–домакин на Световната седмица по предприемачество за страната ни, която се проведе в периода 16- 22 ноември 2015 г. Целта на глобалната инициатива, в която през 2014 г. се включиха 140 държави и 7500000 души, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл, да насърчи предприемачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност. Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който мотивира млади хора на възраст 15-19 г. да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда, като по този начин развива тяхната предприемаческа нагласа. По време на лагера учениците се събират, за да разискват конкретно бизнес предизвикателство и да генерират идеи, които биха разрешили поставения казус в рамките на 6 до 24 часа, разполагайки единствено с достъп до компютри, интернет и съветите на бизнес консултанти-доброволци. Членовете на отборите не се познават и трябва бързо да се адаптират едни към други и да разпределят адекватно задачите помежду си, за да могат да работят заедно ефективно.

В „Иновационния лагер” в Свищовската търговска гимназия се състезаваха осем отбора, всеки от които трябваше да предложи нов предмет, който да бъде въведен в училище и да има потенциал да промени драстично уменията и конкурентоспособността на всички ученици след приключване на тяхното образование, в контекста на публичното обсъждане на новия закон за образованието в България. Ангажиментът на журито бе да изслуша представените от отборите решения на поставения казус. След 10-минутните презентации, членовете на журито имаха възможност да задават въпроси на учениците и на база предварително зададени критерии, да оценят отборите по точкова система. „Задачата на журито да определи отбор победител се оказа доста трудна, предвид оригиналните презентации, аргументираните предложения и смислените отговори на участниците в състезанието” – коментира доц. Нинов. 
Изцяло в съзвучието на философията на състезанието, а именно „предоставянето на познания за реалния свят на бизнеса и икономиката чрез влизането на представители на компаниите и институциите като доброволни бизнес консултанти в класната стая“, журито присъди първата награда на отбор „Великолепната петорка“ с идеята за въвеждане на дисциплината „Игрология“. 


На второ място се класира отбор „Believe“ с идеята за въвеждане на дисциплината „Религия“, а трета награда получи отбор „Бомба“ за презентиране на дисциплината „Оцеляване в живота“. Победителите получиха изключителни суперлативи за своите успехи, а връчващите наградите академични преподаватели пожелаха още редица успехи на учениците и ги поканиха да станат част от възпитаниците на СА „Димитър А. Ценов“, Свищов.