Академични преподаватели взеха участие във финалните събития по проект ACF/977 „Неправителственият сектор в Свищов – в помощ на прокудените от войната“

На 14.09.2023 г. в комплекс „Фолклорен извор“, с. Царевец, община Свищов, академични преподаватели от катедра „Стратегическо планиране“ и членове на Сдружение „Национална асоциация по прогнозиране и планиране“ проведоха жива библиотека и заключителна пресконференция по проект ACF/977 „Неправителственият сектор в Свищов – в помощ на прокудените от войната“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Гости на събитията бяха представители на Стопанска академия „Д. А. Ценов“, която е активен член на Сдружението от самото му създаване. Официални гости бяха зам.-ректор „УДА“ на Стопанска академия - доц. д-р Искра Пантелеева и кмета на община  Свищов - д-р Генчо Генчев, които поздравиха присъстващите и отправиха пожелания за още много успешни проекти в подкрепа на гражданското общество, иновациите и трансфера на знание.


В рамките на живата библиотека под надслов „Бягство от войната“ участниците споделиха лични истории и впечатления от първите дни на войната, трудностите и препятствията, които са преодолели и които някои от тях все още срещат. В неформална обстановка бяха проведени разговори с представители на общината, Стопанска академия, неправителствени организации, образователни институции и настоятелства, Ротари клуб – Свищов, с доброволци, които са едни от първите подкрепили украинските бежанци и ангажирали се решаването на бежански проблеми.

Инициативата бе последвана и от заключителна пресконференция по проекта, на която проф. Богданова, председател на УС на Сдружението, представи постигнатите резултати и акцентира върху устойчивостта. Отбеляза активното участие в проектните дейности на неправителствения сектор, особено на читалищата и училищните настоятелства, подкрепата от кмета на община Свищов и от Стопанска академия, ангажираността на широката общественост към изграждането на активно гражданско общество.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Национална асоциация по прогнозиране и планиране и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на „Фонд Активни граждани България“.