Академичното ръководство поздрави ПДТГ „Д. Хадживасилев” за 137-ата годишнина на първото търговско училище в България

Първото търговско училище в България – Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов, тържествено отбеляза 137 години от създаването си. Тържественото честване започна с издигане знамената на Р България, Европейския съюз и училището, като ритуалът бе изпълнен от изявени ученици, донесли много успехи на Търговската гимназия. Сред гостите на тържеството бяха д-р Анелия Димитрова – зам.-кмет на община Свищов, Румяна Кузева – началник на отдел „Образование”, експерти от РУО – В. Търново, доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов”.

Празнично приветствие към учениците, учителите и гостите поднесе директорът на Търговската гимназия – Лиляна Димитрова. От името на Свищовската академия – образователен партньор на училището, приветствие поднесе зам.-ректорът по „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение”, доц. д-р Румен Ерусалимов. Той пожела на учениците, учителите и служителите здраве, силен дух и нестихваща енергия за нови успехи, и връчи поздравителен адрес от ректора на Академията – проф. д-р Марияна Божинова, в който се казва: „Има нещо величаво и сакрално в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията да го пазят и развиват. Такова благородно дело е Вашето училище, което обединява през годините хиляди хора – учители, ученици, служители, общественици. Обединява ни всички нас и с онова нещо – позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази, и носи само в сърцето. Продължавайте с делата си да пишете новите страници от историята на Търговската гимназия!”.

В рамките на тържественото честване на 137 г. ПДТГ „Димитър Хадживасилев” бяха обявени резултатите от  вътрешноучилищни конкурси и бяха наградени отличените ученици. Зам.-ректорът на Академията участва и в ритуала по поднасяне на цветя пред бюста на Димитър Хадживасилев.