Академичното ръководство присъства на откриването на национален пресклуб на БТА в Свищов

Национален пресклуб на Българска телеграфна агенция (БТА) бе открит в Свищов. Сред гостите на тържественото откриване бе доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение”. Водосвет за здраве отслужи отец Михаил. Лентата прерязаха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, областният управител Георги Гугучков, писателят Йордан Евтимов и двама възпитаници на Свищовското висше училище – Стефан Белчев, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция и Лъчезар Спасов, изп. директор на Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове”. На събитието присъстваха също народният представител Станислав Стоянов, представители на институции, медии и организации.

В приветствието си към гостите Кирил Вълчев поясни, че пресклубът в Свищов е третият, открит в български град, който не е областен център като с него националните пресклубове на БТА в страната и чужбина стават 32. Кореспондент на БТА в Свищов е Лилия Йорданова, която завършва спец. „Журналистика” във Великотърновския университет, а студентският й стаж е преминал в пресклуба на БТА във Велико Търново, който е първият извънстоличен национален пресклуб на агенцията, създаден преди 20 години.       „Новият пресклуб на БТА в Свищов ще помогне новините от града да стигат до всички български медии, а най-значимите – в емисията на английски език и извън страната”, каза генералният директор на националната новинарска агенция и изрази надежда, че новините от Свищов, достигащи на национално равнище, ще възстановят интереса към този забележителен град. „Градът се слави като мястото, където са създадени стоте първи неща в България през Възраждането и в следосвобожденските времена. Личностите и събитията, част от историята на крайдунавския град, винаги са били във фокуса и отразяването на националната агенция на България. От дунавския бряг край Свищов в България са идвали и първи новини от съседна Румъния”, каза Вълчев. Той припомни, че през 2021 г. БТА сключи меморандум за сътрудничество със Стопанска академия „Димитър А. Ценов” по случай 85-ата годишнина от създаването на висшето училище, дало на България мнозина отлично образовани икономисти – като гостите на откриването, родените в Свищов Стефан Белчев и Лъчезар Спасов, ръководители на държавни одитни институции.

След официалната церемония по откриване на пресклуба, зам.-ректорът на Академията поздрави генералния директор на БТА от името на ректора проф. д-р Марияна Божинова и от академичното ръководство. Доц. Ерусалимов изрази увереност, че Свищовското висше училище ще продължи да създава в медийното пространство „добри” новини чрез успехите на своите възпитаници.