Академичното ръководство участва в празника на АБЗ по повод 140 години застраховане в България

Ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – проф. д-р Марияна Божинова и зам.-ректорът доц. д-р Румен Ерусалимов бяха сред гостите на честването на две бележити за застрахователния бранш годишнини – 140 години застраховане в България и 30 години от създаването на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Престижното събитие, организирано от АБЗ по повод деня на застрахователя, се проведе на 05.10. 2022 г. в зала Триадица на Гранд хотел София.

Ректорът на Свищовското висше училище поздрави председателя на УС на АБЗ – Константин Велев с бележитите годишнини и го увери, че в лицето на СА „Д. А. Ценов“, Асоциацията има надежден партньор при изграждането на кадри за застрахователния бизнес и повишаване на застрахователната култура на населението. Проф. Божинова припомни, че в Свищовската академия за пръв път в България започва академичното преподаване по застраховане и че в нея продължава да функционира първата в страната застрахователна катедра. Доц. Ерусалимов отбеляза, че е радостен да види сред домакините и гостите на събитието много възпитаници на Стопанската академия, които са се доказали с професионализма си и заемат ръководни длъжности в застрахователните дружества и застрахователните брокери.
На официалната церемония по традиция бяха наградени с приза „Застрахователи за обществото“ застрахователни дружества, опериращи на българския застрахователен пазар. Отличени са социално отговорни инициативи на ЗК „Лев Инс“ АД, Дженерали България и Алианц България.

След официалната част ректорът и зам.- ректорът на Свищовската академия обсъдиха с генералния секретар на АБЗ – Нина Колчакова бъдещата съвместна работа по новоучредения Стратегически алианс в областта на застраховането и социалното дело, в който АБЗ и СА „Д. А. Ценов“ заедно с още 3 организации (БАДДПО, Гаранционен фонд и АЗББ) са партньори.