Академията бе домакин на симпозиум, проведен в рамките на XIV фестивал „Орел на Дунава”


Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе домакин на симпозиум на тема „Древното наследство и опазването му в България”, който бе част от проявите в XIV-ото издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”. В зала „Булстрад” на свищовското висше училище гост-лектор бе проф. д.и.н. Николай Овчаров – археолог, общественик и съветник на министъра на културата. Във форума участва и Мария Цанкова – изп.директор на Асоциацията на дунавските общини „Дунав”, а сред официалните гости бе народният представител д-р Станислава Стоянова.



Като домакин на симпозиума, приветствие към участниците и гостите поднесе ректорът, доц. д-р Иван Марчевски. Той връчи на проф. Овчаров и на М. Цанкова почетния знак на свищовското висше училище.
своята лекция проф. Овчаров (известен и като българския Индиана Джоунс) представи инициативата „Мисия България”, която популяризира в 10 държави приноса на страната ни към световната цивилизация. Говорейки за опазването на древното наследство в страната ни като обект на културно-историческия туризъм и част от българската икономика, лекторът обясни от какво зависи и как може да се привлече туристически поток към даден археологически обект или културно-исторически паметник. Като пример, проф. Овчаров посочи археологическия комплекс Перперикон.

 

В рамките на симпозиума, изп.директор на АДО „Дунав” представи културно-историческия маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България”. Мария Цанкова подчерта, че античният град Нове край Свищов, който е и естествената сцена на фестивала „Орел на Дунава”, е включен сред основните обекти на маршрута.
Като домакин на проведения симпозиум, Стопанска академия обяви първия фестивален ден (08.06.2018 г.) като Ден на отворените врати в Академичния музей, където участниците във форума и други гости на града имаха възможност да се запознаят с историята на свищовското висше училище.