Актуални аспекти на счетоводното законодателство и обучението по счетоводство дискутираха в Стопанска академия

Среща-дискусия на тема „Актуални аспекти на счетоводната нормативна уредба и на обучението по счетоводство в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” събра в Свищовското висше училище академични преподаватели, студенти и представители на практиката. Форумът се организира в рамките на проект „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” – Свищов”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по схема  „Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда” – поясни при откриване на срещата проф. д-р Михаил Дочев, ръководител катедра „Счетоводна отчетност”.


Участници в дискусията бяха зам.-ректорът по обучение и научни изследвания проф. д-р Любен Кирев, доц. д-р Васил Божков – дипломиран експерт-счетоводител и други преподаватели от катедра „Счетоводна отчетност”, студенти от спец. „Счетоводство и контрол”, представители на практиката, част от които са членове на Алумни клуб „Счетоводител” – първият създаден клуб към Асоциацията от възпитаници на Свищовската Алма матер.

В първата част на срещата доц. Божков припомни за студентите основни термини, свързани с нормативната регламентация на счетоводството в България. Обърна се внимание на новите моменти в европейското счетоводно законодателство и причините, които ги пораждат, свързани преди всичко с приемането на новата европейска Директива №34 от месец юни 2013 г. Авторът представи и насоките, в които може да се очаква нейното транспониране в България. Участниците дискутираха насоките на предстоящи промени в националното счетоводно законодателство и  необходимостта от тях.


Втората част на форума бе посветена на предизвикателствата, свързани с практическото обучение на студентите по счетоводство. Представителите на практиката споделиха своите очаквания за счетоводни кадри с определени знания, умения и компетенции. Обсъдиха се възможности за промени в преподаването на някои счетоводни дисциплини, най-вече на тези, отнасящи се до организацията и технологията на счетоводството в предприятията от различните сектори на икономиката. Направени бяха предложения за засилване на връзките между висшето училище и бизнеса с оглед предоставянето на възможности за провеждане на стажове и практики от студентите в реална бизнес среда.