Актуални възможности за стаж в Европейската централна банка


Предлаганите позиции за стаж са в следните направления:

  • Юридически стажант в библиотеката
  • Докторантски стаж в Генерална дирекция „Икономика“ – отдел „Снабдяване, труд и наблюдение“
  • Докторантски стаж в Генерална дирекция „Икономика“.
  • Стаж в Генерална дирекция „Пазарна инфраструктура и плащания“

Работно време: Пълен работен ден
Място на работа: Франкфурт на Майн, Германия
Кой може да кандидатства? Граждани на ЕС, отговарящи на условията за нашата стажантска програма

Юридически стажант в библиотеката

Предлага се безвъзмездна помощ за стажант е €1170 на месец плюс надбавка за настаняване.
Краен срок 07.03.2024г.
Вие ще бъдете част от отдела за управление на информацията в Генералния секретариат на дирекцията. Отделът има около 50 служители, които предоставят политическата рамка, услугите и инструментите, за да гарантират, че колегите от Ецб имат достъп и се възползват максимално от вътрешни и външни знания и информация. В момента работим върху цифровата трансформация на нашата библиотека, за да предоставим инструменти, услуги и съдържание, които използват AI технологиите. Също така се развива гамата от услуги, които се предлагат, с оглед укрепване на възможностите на Ецб за управление на знания и сътрудничество.
В ролята си на юридически стажант, вие ще бъдете част от динамичния и ориентиран към обслужването екип на библиотечните услуги, съставен от седем членове на персонала, отговорни за:

  • предоставяне на услуги за управление на знания и информация в подкрепа на бизнес дейностите на Ецб;
  • консултиране относно използването на инструменти и техники за улесняване на споделянето на знания и информация в Ецб;
  • подпомагане на експертите на Ецб да намират и извличат информация от печатни и онлайн ресурси, включително специализирани бази данни;
  • подпомагане на разработването и поддържането на персонализирани бюлетини и сигнали по теми, които са от значение за Ецб.

Като юридически стажант вие ще:

  • предоставяте информационни услуги и подкрепа за правни изследвания на юристите на ЕЦБ, използвайки печатните ресурси на Библиотеката и онлайн правните бази данни;
  • помагате при проектирането на бизнес решения, които подпомагат юристите на Ецб;
  • разработвате тематични сигнали и бюлетини с филтрирано съдържание, което да отговори на бизнес и изследователските нужди на юристите на Ецб;
  • помагате за насърчаване и повишаване на осведомеността за наличните ресурси и услуги;
  • подкрепа за приемането на нови инструменти и процеси като част от цифровата трансформация на библиотеката.
  • работите в тясно сътрудничество с правния библиотекар и с юристи в Ецб, особено в екипа за управление на правни знания.

Стажът ви предлага отлични възможности да придобиете опит в предоставянето на информационни услуги в институционална среда и да придобиете представа за различни правни теми, свързани с дейностите на Ецб. Вие ще бъдете част от мултикултурен екип, който се стреми към непрекъснати иновации, за да окаже положително въздействие върху живота на европейските граждани.

Нужни квалификации, опит и умения:

  • бакалавърска или по-висока степен по право и/или библиотечни науки;
  • осведоменост и интерес към ролята и функционирането на Ецб;
  • опит с правни бази данни за изследователски цели (напр. Westlaw и EUR-Lex);
  • задълбочени познания за пакета MS Office;
  • напреднали (C1) владеене на английски език и средно (B1) владеене на поне още един официален език на ЕС, съгласно Общата европейска езикова рамка.
  • с предимство са кандидатите с добри познания в правото на ЕС.

Първоначален стаж между три и шест месеца, с възможно удължаване до 12 месеца.
За допълнителна информация относно тази конкретна свободна позиция можете да се свържете с Liina Moon на liina.moon@ecb.europa.eu.
Процесът на набиране на персонал за тази позиция ще включва онлайн интервю и дистанционно писмено упражнение.

Докторантски стаж в Генерална дирекция „Икономика“ – отдел „Снабдяване, труд и наблюдение“

Безвъзмездна помощ: Безвъзмездната помощ за стажант е 2120 евро на месец плюс надбавка за настаняване (вижте раздела за допълнителна информация)
Краен срок за кандидатстване: 05.03.2024г

Вие ще бъдете част от отдела за доставка, труд и наблюдение в Генерална дирекция „Икономика“. Служителите предоставят анализ на пазара на труда в еврозоната, дългосрочните двигатели на икономическия растеж (включително производителността) и междустранов анализ на макроикономическите уязвимости. Също така се разглеждат икономически въпроси, свързани с управлението на ЕС, с акцент върху програмата на ЕС от следващо поколение и задълбочаването на икономическия и паричен съюз. Най-новата работа се съсредоточи върху въздействието на кризата с пандемията от коронавирус (COVID-19) върху пазара на труда и нейните възможни негативни ефекти, ролята на структурните промени в икономиката на еврозоната (като цифровизация, демография и изменение на климата), и въздействието на правителствените политики за подпомагане на икономиката, включително потенциални странични ефекти. Аналитичната програма включва анализ на хетерогенността на пазара на труда и неговото въздействие върху паричната политика, използването на високочестотни данни за пазара на труда и анализ на фирмената и секторна хетерогенност по отношение на производителността и дигитализацията – всичко това с оглед на извеждане на политически заключения които са от значение за макроикономиката.
В ролята си на докторант вие ще допринесете за емпирична работа в областта на пазарите на труда, фирмената производителност, изменението на климата, дългосрочните двигатели на икономическия растеж и макроикономическите рискове и уязвимости в еврозоната.

Стажантът ще:

  • подкрепя аналитичната програма на отдела за ключови въпроси на политиката;
  • провежда емпирични анализи, използвайки най-съвременни икономически и иконометрични модели;
  • допринася за подобряването на аналитичните, иконометричните и прогнозните инструменти под надзора на експертите на Ецб;
  • има възможност да представя получените документи за публикуване в поредицата работни документи на Ецб и в академични списания.

Търсим няколко докторанти с поне един от следните специфични за проекта профили:

  • Приложна микроиконометрика за пазара на труда, корпоративните финанси и фирмената динамика;
  • Приложен анализ на времеви редове и панелни данни за емпиричен макрос;
  • Динамично стохастично моделиране на общото равновесие (включително модели на хетерогенни агенти);
  • Теория на растежа;
  • Техники за машинно обучение.

От стажантите се очаква да изпълняват задачите си по собствена инициатива и да работят до голяма степен автономно под наблюдението на експерт от Ецб. Успешните кандидати ще имат достъп до библиотеката, както и до изчислителни и статистически ресурси. Те също така ще имат достъп до повечето конференции, организирани от Ецб, и до вътрешни семинари.
Позицията ви предлага отлични възможности за работа с най-съвременни техники за моделиране и иконометрия, както и да допринесете за политическата работа, която е жизненоважна за аналитичните приноси на отдела. Вие ще бъдете част от мултикултурен екип, който се стреми към непрекъснати иновации, за да окаже положително въздействие върху живота на европейските граждани.

Нужни квалификации, опит и умения:

  • магистърска степен и най-малко две години докторантура в областта на икономиката, финансите, статистиката или науката за данните или сродна област;
  • добро разбиране на икономическия и институционален контекст, в който Ецб изпълнява своя мандат;
  • отлично познаване и опит в областта на най-съвременните инструменти за моделиране и иконометрични техники или анализ на данни;
  • умения за програмиране в един или повече от следните софтуерни пакети: MATLAB, Stata, Python, R и Julia;
  • добро познаване на пакета MS Office;
  • напреднали (C1) владеене на английски език и средно (B1) владеене на поне още един официален език на ЕС, съгласно Общата европейска езикова рамка.

С предимство са кандидатите, притежаващи:

  • опит в работата с микроданни и микроиконометрични модели и методи;
  • опит в работата с макроиконометрични методи и модели;

Докторантски стаж от три месеца, с възможно удължаване до 12 месеца.

За допълнителна информация относно тази конкретна свободна позиция можете да говорите с Agostino Consolo на +49 (0)69 1344 5224 между 12:00 и 13:00 вторник, 27 февруари.

Европейската централна банка стартира: докторантски стаж в Генерална дирекция „Икономика“.

Безвъзмездна помощ: Безвъзмездната помощ за стажант е 2120 евро на месец плюс надбавка за настаняване (вижте раздела за допълнителна информация)
Краен срок 05.03.2024г

Вие ще бъдете част от отдела за анализ на бизнес цикъла в Генерална дирекция „Икономика“ на Ецб. Този отдел се състои от около 30 експерти, отговорни за анализиране и прогнозиране на макроикономическите развития в еврозоната. Като част от нашата работа ние разработваме инструменти за текуща прогноза на икономическата активност, като използваме най-съвременни инструменти за копаене на текст и машинно обучение. Ние също така проучваме ролята на разнородността на домакинствата и фирмите в стимулирането на съвкупните колебания, дългосрочното въздействие на прехода след пандемията върху поведението на домакинствата и фирмите и макроикономическото въздействие на паричната и фискалната политика. Фокусът на нашите настоящи аналитични дейности е върху разбирането на последиците от неотдавнашното затягане на паричната политика върху динамиката на бизнес цикъла, като също така се вземат предвид i) реално-финансовите взаимодействия, чрез връзката между решенията на домакинствата и фирмите и шоковете в предлагането на кредити, и ii) ролята на балансите на частния сектор.

Като докторант вие ще:

  • провеждате емпирични и теоретични анализи, използвайки най-съвременни икономически и иконометрични модели;
  • допринасяте за подобряване на аналитичните, иконометричните и прогнозните инструменти под наблюдението на експерти от Ецб;
  • изпращате документи за публикуване в поредицата работни документи на Ецб и академични списания.

Свободните позиции са за двама докторанти за работа по някой от следните проекти:
А: Използване на данни от проучвания на ниво фирма и финансови отчети, за анализиране двигателите на бизнес инвестициите, като условия на финансиране, оборот и печалби, във фирми от еврозоната с различен размер в различни сектори и държави;
Б: Разработване на нов кейнсиански модел на хетерогенен агент за изследване на съвкупното и разпределителното въздействие на специфичните за сектора и паричните политики сътресения, като се вземе предвид тяхното разпространение през производствените мрежи.
Като успешен кандидат от вас ще се очаква да изпълнявате задачите си по собствена инициатива и да работите до голяма степен автономно под наблюдението на експерт. Ще имате достъп до библиотеката на Ецб, както и до изчислителни и статистически ресурси. Освен това ще имате възможност да присъствате на повечето конференции и вътрешни семинари, организирани от Ецб.
Позицията ви предлага отлични възможности да надградите уменията си, като използвате най-съвременни техники за моделиране и иконометрия. Вие ще бъдете част от мултикултурен екип, който се стреми към непрекъснати иновации, за да окаже положително въздействие върху живота на европейските граждани.

Нужни квалификации, опит и умения:

  • магистърска степен и най-малко две години докторантура по икономика, финанси, статистика, наука за данни, инженерство или сродна област;
  • добро разбиране и теоретична подготовка на макроикономиката и икономическия и институционален контекст, в който Ецб изпълнява своя мандат;
  • отлични познания и доказан опит в областта на най-съвременните инструменти за моделиране и иконометрични техники или анализ на данни;
  • умения за програмиране в един или повече софтуерни пакети, като MATLAB, Stata, R, Python или Julia;
  • добро познаване на пакета MS Office;
  • напреднали (C1) владеене на английски език и средно (B1) владеене на поне още един официален език на ЕС, съгласно Общата европейска езикова рамка.

За предимство се считат:

  • опит в работата с микроданни и микроиконометрични методи и модели;
  • опит в решаването и калибрирането или оценяването на модели на хетерогенни агенти.

Първоначален докторантски стаж между три и шест месеца, с възможно удължаване до общо до 12 месеца.

Стажове в Генерална дирекция „Пазарна инфраструктура и плащания“.

Безвъзмездна помощ Безвъзмездната помощ за стажант е €1170 на месец плюс надбавка за настаняване
Краен срок за кандидатстване: 04.03.2024г

Ще се присъедините към Генерална дирекция „Пазарна инфраструктура и плащания“ на Ецб, отговорна за системите за плащания в евро, сетълмент на ценни книжа и управление на обезпечения – наричани заедно „услуги на TARGET“. Задачите, които изпълняваме, включват надзор на инфраструктурата на финансовия пазар и платежните инструменти в еврозоната, като помагаме на финансовите пазари да функционират гладко. Ние също си сътрудничим с финансовата индустрия, за да насърчаваме иновациите и хармонизацията в бизнес практиките в цяла Европа. Например в днешния дигитален свят ние насърчаваме иновациите в областта на плащанията на дребно, решенията за незабавни плащания, сетълмента на ценни книжа, приложенията за управление на обезпечения и кибер устойчивостта.

Търсим стажанти, които да се присъединят към отдела за развитие на пазарната инфраструктура и отдела за управление на пазарната инфраструктура. Наред с други неща, отделът за развитие на пазарната инфраструктура отговаря за развитието на бизнеса, предоставянето на проекти и развитието на услуги в областта на сетълмента на ценни книжа, управлението на обезпеченията, плащанията с висока стойност и плащанията на дребно, както и въвеждането на услугите на TARGET. Междувременно отделът за управление на пазарната инфраструктура наблюдава операциите, свързани със сетълмента на ценни книжа, плащания с висока стойност и управление на обезпечения.
Като стажант в Генерална дирекция „Пазарна инфраструктура и плащания“ вие ще участвате в:

  • дейности по управление на проекти (планиране, мониторинг, управление на риска, докладване и т.н.), управление на промените и адаптиране към услугите на TARGET;
  • оперативни дейности (напр. установяване на процедури за управление на инциденти и кризи), подпомагащи ежедневните операции и планирането на дейностите по разгръщане на услугите на TARGET;
  • дейности по ангажиране на заинтересованите страни (координиране на срещи, документиране на резултатите, изготвяне на брифинги и др.), подпомагащи управлението на услугите на TARGET и различни заинтересовани страни, включително финансови институции, централни банки, комитети на Евросистемата и институции на ЕС;
  • аналитични дейности (във връзка с въпроси на политиката, функционалности и т.н.), управляващи проектирането и развитието на инфраструктурни услуги на финансовия пазар.

Тази позиция ще предложи отлични възможности за научаване на инфраструктурата на финансовите пазари и ще допринесе за ролята на Евросистемата в тази област, придобивайки достъп до широк набор от задачи в една от най-вълнуващите области на Ецб. По време на стажа ще придобиете практически опит в доставката и експлоатацията на големи и сложни пан-европейски ИТ платформи. Вие ще бъдете част от мултикултурен екип, който се стреми към непрекъснати иновации, за да окаже положително въздействие върху живота на европейските граждани.

Необходими квалификации, опит и умения:

  • бакалавърска степен или по-висока степен по икономика, бизнес администрация, иконометрия, програмиране, компютърни науки, инженерство, финанси, математика, физика или сродна област;
  • добро познаване на пакета MS Office;
  • напреднали (C1) владеене на английски език и средно (B1) владеене на поне още един официален език на ЕС, съгласно Общата европейска езикова рамка.

За предимство се считат:

  • опит в документирането и представянето на сложна тематика по ясен и стегнат начин за различни аудитории;
  • познаване на принципите и практиките за управление на проекти;
  • общо разбиране на инфраструктурата на финансовия пазар (т.е. системи за плащане, сетълмент на ценни книжа и управление на обезпечения);
  • общо разбиране на централното банкиране и мисията, задачите и отговорностите на Ецб.

Първоначалният стаж е от шест месеца с възможно удължаване до 12 месеца. Стажовете ще имат различни начални дати, като най-ранната е през август 2024 г.
Процесът на набиране на персонал за тази позиция ще включва предварително записано видео интервю във фазата на предварителния подбор и – ако сте поканени да участвате в следващата фаза на подбор – онлайн интервю и дистанционно писмено упражнение.

Ецб е приобщаващ работодател и ние се стремим да отразяваме многообразието на населението, което обслужваме. Насърчаваме ви да кандидатствате независимо от възраст, увреждане, етническа принадлежност, пол, полова идентичност, раса, религиозни убеждения, сексуална ориентация или други характеристики.
Процесът на набиране на персонал за някои от позициите ще включва онлайн интервю.
Ако не сте избрани за съответната позиция, но все още се считате за подходящи, ще бъдете поставени в резервен списък за 12 месеца от крайната дата за кандидатстване, от който може да бъдете разглеждани за други стажантски позиции в рамките на Ецб.

Други подробности относно условията, приложими за стажовете, можете да намерите на уебсайта: https://www.ecb.europa.eu/careers/what-we-offer/traineeship/html/index.en.html

Допълнителна информация за това как да кандидатствате можете да намерите тук: https://www.ecb.europa.eu/careers/before-you-apply/how-to-apply/html/index.en.html