Алея с бюст-паметници в Свищов увековечи приноса на петима ректори за развитието на Стопанска академия

В учебната година на отбелязване на вековния юбилей от учредителното дарение на патрона на висшето училище в Свищов – Димитър Апостолов Ценов, професорският състав на Стопанска академия стартира дарителска инициатива за изграждане на Алея с бюст-паметници на ректорите, дали приживе своя огромен и съзидателен принос за реализиране мечтата и волята на Дарителя.

Алеята е разположена в градината пред Факултетския корпус, носеща името на изпълнителя на завещанието на Ценов – академик Георги Данаилов. С този акт академичната общност отдава заслужена почит и уважение на  проф. Димитър Бъров, проф. Стефан Станев, проф. Минко Русенов, проф. Величко Нанков и доц. Светлозар Калчев.

Бюст-паметниците на петимата бележити учени и ректори, които са изработени от екип от професори и доценти от Националната художествена академия, бяха открити с официална церемония и водосвет.  

Тържествено слово по повод откриването на паметниците произнесе ректорът на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов. „Големите събития и идеи често са били повод за вълнения, ентусиазъм и вяра в доброто. За всички нас от Стопанска академия днес тези чувства и емоции са много по-силни” – каза с нескрито вълнение проф. Адамов. По думите му, повод за тези чувства и емоции на всички, свързани с Академията е не само продължаването на дарителските традиции, емблематични за град Свищов, и делото на Димитър А. Ценов, но и защото чрез издигнатите паметници на починалите ректори, академичната общност за пореден път изразява признание към своите учители. „Днес ние отдаваме заслужена почит на строителите, които в своето време реализираха завета на нашия дарител тук в Свищов, на брега на река Дунав да се създаде и развие висше търговско училище. Сега нашата благодарност има и реално изражение, което показва че дарителския дух в Свищов е жив” – каза още проф. Адамов. 


Слово пред бюст-паметниците произнесе и ректорът на Националната художествена академия – проф. Светослав Кокалов. „От името на академичната общност на Националната художествена академия изказвам нашата гордост, че сме избрани да дадем своя принос в продължаване традициите на град Свищов за почит към паметта, към историята” – каза ректорът на столичното висше училище. Пред стотиците гости, преподаватели, студенти и служители на Стопанска академия, проф. Кокалов заяви, че екипът, изработил паметниците „със смирение” очаква оценката за своята работа, „попивайки духа на Алеко, на Иван Шишманов, на Николай Павлович”. От свое име и от името на присъстващия в Свищов творчески екип с ръководител декана на факултета за изящни изкуства проф. Николай Драчев и скулпторите проф. Митко Динев, проф. Емил Мирчев, проф. Иван Славев, доц. Цветослав Христов, доц. Пенчо Добрев, ректорът на художествената  академия – проф. Кокалов благодари за оказаната им чест.

Паметниците, подредени в хронологичен ред, следващ периода на управленски мандат, бяха открити от настоящия ректор проф. д-р Величко Адамов. При откриването на всеки паметник бе припомнено делото на отделните личности и приносът им за развитието на Стопанска академия.

Първи бе открит паметника на проф. д-р Димитър Бъров – първият ректор на новооткритото Висше търговско училище „Д. А. Ценов” в Свищов. Проф. Бъров е един от изпълнителите на завещанието на Дарителя и ректор в продължение на 15 години (1936-1950). Огромни са заслугите на проф. Бъров за утвърждаване авторитета на Висшето търговско училище в Свищов. Той успява да привлече елитен преподавателски състав, учени завършили в чужбина, които да работят в него. Заедно съставят първите учебни планове по немски и френски образец, адаптирани към българската образователна система. За изключително кратък период от време Бъров успява да изгради материалната база на училището. Построява сградата на ректората, жилища за преподавателите, менза за студентите и кино. Проф. Бъров работи в училището до 1958 г., когато се пенсионира. Почива на 73 години на 15 март 1961 г. в София.

Втори бе открит паметника на проф. д-р Стефан Станев – един от първите младежи, записани за обучение в новооткритото на 8 ноември 1936г. Висше търговско училище в Свищов. Бил е ректор на Академията в периода юни 1950г. – декември 1955г. Проф. Станев е един от първите ректори, институционализирали въвеждането на факултетно-катедрената структура във висшето училище с цел осъществяване на ефективен учебен и научно-изследователски процес. Много съществен принос има в реформирането на българското висше образование и в развитието на Свищовската Алма матер като учебно-научен център за подготовка на икономисти. Бил е началник на Управление „Висше образование” при Министерството на културата, зам.-министър в Министерството на информацията и съобщенията. През 2003г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов”. Почива на 28 януари 2008г.


Проф. Минко Русенов е третият по ред ректор на ВФСИ, избран през 1956 г. и останал на този пост до 1964 г. Завършва Висшето търговско училище „Д. А. Ценов” през 1940 г, а от 1952 г., когато става професор по финансови науки, основава и ръководи до 1966 г. катедра „Финанси и кредит”. През периода 1953 - 1955 г. проф. Русенов е декан на финансовия факултет. В периода на неговия мандат като ректор се въвежда задочно обучение, организира се следдипломно обучение, поставя се началото на Академичния музей, построена е почивната станция за отдих в с. Орешак, закупен е и първият автобус за провеждането на учебна практика на студентите. Огромно е уважението на академичните общности в Стопанска академия и в Университета по национално и световно стопанство към проф. Минко Русенов за неговия принос в развитието не само на финансово-икономическата наука, но и на институциите и катедрите, които и днес продължават успешно делото на своя основател. През 1981 г. на проф. Минко Русенов е присъдено званието „заслужил икономист”. Почива през 1987г.

В хронологичен ред на управление на Свищовската академия бе открит и паметника на видния български учен и общественик, известният счетоводител в страната и чужбина проф. Величко Нанков. През 1940 г. той завършва  Висшето търговско училище „Димитър А. Ценов” и работи в него 36 години.  Сред заеманите от него важни административни постове са: декан на счетоводния факултет (1955-1960 г.); заместник-ректор (1960-1964 г.); ректор (1964-1972 г.). С името на проф. Нанков са свързани важни събития като откриване на различни профили към няколко специалности, създаване на няколко катедри,  сключване на първия договор за пряко сътрудничество с Московския финансов институт и с Берлинския икономически институт. Големи са заслугите на проф. Нанков за развитието на аспирантурата в редовна и задочна форма, експериментирането на нови форми на обучение, цялостна преработка на учебните планове и програми. Изключителни са заслугите му за изграждане на спортното игрище „Калето”, гребната база на р. Дунав, студентски стол № 1, студентски общежития 1 и 2, жилищните блокове за преподаватели в ЖК „Младост”, студентския град с 1700 легла и студентски стол № 2 в Студентския град. Проф. Нанков е удостоен със званието „Заслужил деятел на науката” през 1971 г. и е носител на орден „Република България” ІІ степен. Почива на 7 септември 1987 г.

Петият паметник, който бе открит е на доц. д-р Светлозар Калчев. Завършил през 1957 г.  ВФСИ, той активно участва в управлението на родната Алма матер. Два мандата е зам.-ректор (1972-1979 г.) и два мандата – от 1979 до 1987 г. е ректор. Успоредно с това, от 1974 г. до 1984 г. е ръководител на катедра „Анализ и контрол на стопанската дейност”. Съосновател е на катедра „Икономика и управление на селското стопанство” (1984 г.), преименувана по-късно в „Аграрна икономика” и е неин ръководител до учебната 1992-1993 г. От 1998 г. е ръководител на магистърска програма „Агробизнес”. Като ректор, доц. Калчев е инициатор за разширяване материалната база на Академията – построени са почивната станция в Кранево, Дом на научния работник, физкултурен салон с басейн, открит е и новият Студентски дом на културата. Приносът на доцент Калчев за развитието на Свищовската академия като образователна институция намира обществено признание и присъждане на званието „Заслужил деятел на образованието” и на ордените „Кирил и Методий” І и ІІ степен. Почива на 28 януари 2005 г. в Свищов.


Великотърновският митрополия Григорий в съслужение с архиерейския наместник за Свищов Димитър Андонов, отслужи водосвет и поръси със светена вода всеки един от паметниците в алеята на ректорите на Стопанска академия. Представители на Студентски съвет поднесоха от името на академичното ръководство и студентската общност венци пред паметниците на петимата ректори, допринесли приживе за днешния облик и развитие на Свищовската Алма матер. В знак на признателност и дълбок поклон пред живота и делото на петимата ректори, цветя поднесоха и присъстващите гости на тържествената церемония, преподаватели и служители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

Сред гостите на церемонията бяха проф. Кръстьо Петков – председател на Съюза на икономистите в България и наследници на двама от ректорите на Свищовската Алма матер, чиито паметници са в новосъздадената Алея на ректорите – д-р Димитър Бъров, внук на проф. Димитър Бъров – първият ректор на висшето училище в Свищов и  доц. д-р Лена Русенова – дъщеря на проф. д-р ик.н. Минко Русенов – ректор на Академията от 1956 до 1964 г. и основател на първата българска финансова катедра „Финанси и кредит”.