Алумни клубът на каратистите при Стопанска академия с по-високи степени, почетният председател с първи дан в киокушин карате

Алумни клуб „Академик Свищов - Киокушин Карате” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участва за поредна година в летен лагер за обучение и изпити за по-висока степен. Едноседмичното спортно събитие, което се проведе в морския курорт Камчия, събра близо 600 представители от всички клубове на Българската карате киокушин федерация (БККФ) и гости от чужбина. Свищовския карате клуб „Академик” даде възможност на 13 каратисти от различни възрасти да участват безплатно в обучение на много високо ниво. Студентската спортна организация бе представена от бивши и настоящи възпитаници на Стопанска академия, с което Алумни клуба на каратистите продължава да популяризира университетският спорт. 

Участниците в лагера имаха натоварена програма, която включваше две тренировки всеки ден. Разделени по степени и възраст, основната част от тренировките на каратистите бяха насочени към подготовка за предстоящия изпит за колани. За носителите на черни и кафяви пояси бе организиран и семинар по Яйдо – древно японско бойно изкуство за водене на бой с меч. 

При изпитите за технически степени в киокушин карате, първи се представиха каратистите, борещи се за „кю“ – цветни пояси, а след това се проведе теста за присъждане „дан”. Пред изпитната комисия каратистите демонстрираха нивото, на което са овладели основните техники, способността за придвижването в различни позиции, уменията си за водене на бой, физическа сила и издръжливост. Полагащите изпит за по-високи степени трябваше да покажат умения за водене на бой и по правилника Шинкен шобу, при който боя се води с боксови ръкавици и се включват удари с ръце към главата, захвати, ключове, поваляне и техники за отказване на опонента.

Свищовските каратисти успешно преминаха изпитанията, и това им позволи да се издигнат в йерархията на Киокушин карате. След успешният изпит Митко Божанов – почетен председател и треньор на Алумни клуб „Академик Свищов - Киокушин Карате”, получи едно от най-високите признания и му бе присъден първи дан в най-твърдият стил карате. С това треньорът на студентите стана член на „семейството на черните колани” на  БККФ.

В рамките на летния лагер се проведе и турнир по футбол на малки вратички, в който спортистите на „Академик” се наредиха сред осемте най-добри отбори. В последната вечер на лагера бе организирано сайонара парти (празненство за довиждане), което започна с вечер на талантите и продължи с много музика и веселие. Това напомни на всички, че сред целите на летния лагер и на БККФ е да помага на участниците, изучаващите най-твърдия стил карате, да създадат нови приятелства, да се забавляват и да изживеят незабравими моменти на българското Черноморие.