Амбициозни цели, базирани на традиции и иновации си поставя управленският екип на Стопанска академия за настоящия мандат

„Традиции и иновации” е мотото на управленската програма на ректора на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за мандат 2016-2020 г. Това мото пролича и в конкретните цели и приоритети, които представиха на пресконференция заместник-ректорите за развитието на Свищовското висше училище през следващите 4 години. На среща с представители на различни медии ректорът доц. д-р Иван Марчевски представи управленския екип на Академията в лицето на номинираните от него и избрани от Академичния съвет четирима зам.-ректори по съответните ресори.

Управлението на учебната дейност е поверено на проф. д-р Марияна Божинова. В нейния ресор е включено обучението на студентите в ОКС „бакалавър” и ОКС „магистър”. Един от основните акценти в мандатната програма е разработването на нови учебни планове за ОКС „бакалавър”. Това по думите на проф. Божинова е много належащо от една страна заради препоръки от Националната агенция за оценяване и акредитация относно фундаменталния блок от изучаваните дисциплини, а от друга страна за да придобият студентите компетенции, отговарящи на потребностите на бизнеса. За обучението в ОКС „магистър” ще бъдат актуализирани учебните планове, а за дистанционната форма се предвижда разработване на нова, съвременна платформа за обучение. На фокус при дистанционната форма ще бъде и обучение на английски език в други магистърски програми освен наличното по „Финансов мениджмънт”. Друг акцент е развитие и увеличаване на специалностите и програмите в двете образователни степени. Една от основните цели за 4-годишния мандат е акредитиране на ново професионално направление – „Туризъм”. Сред приоритетите, проф. Божинова посочи още повишаване на студентската и преподавателската международна мобилност с цел обучение, както и привличането на чуждестранни студенти.
„Горещата тема в академичната общност през последните години е „Наука и образование за интелигентен растеж”. Така се нарича и новата оперативна програма, на която всички висши училища и научни институции в страната разчитат в следващите няколко години”. Това подчерта зам.-ректорът по „Научноизследователска и проектна дейност” доц. д-р Тодор Кръстевич. В тази връзка той очерта приоритетите за Стопанска академия в развитието на научните изследвания и реализацията на научни проекти в три основни пункта. Първият от тях е създаване на конвертируем научен продукт, който да е приет от бизнеса. За целта, през настоящия мандат Стопанска академия трябва да се доближи много плътно до профила на изследователските университети. Вторият ключов приоритет са иновациите и по-конкретно дигитални иновации, т.к. научните изследвания в днешно време са тясно свързани с непрекъснат обмен на информация, сверяване на часовника със световни постижения, бързо прилагане на усвоено ноу-хау. В тази връзка доц. Кръстевич заяви, че ще се акцентира върху иновативни проекти, базирани на информационни и комуникационни технологии, които да подпомогнат работата на всички функционални и структурни звена в Академия. Третият основен приоритет той обобщи с ключовата дума „интернационализация” по отношение на научните изследвания в посока висока видимост и разпознаваемост в международното пространство на преподавателите, които създават научния продукт в Свищовското висше училище. Доц. Кръстевич сподели и конкретни стъпки, които ще бъдат предприети за да се реализират представените визионерски идеи.
Ресорът „Студентска политика и институционални комуникации”, който е поверен на доц. д-р Николай Нинов, е свързан с приема на студенти, странични дейности за студентите, кариерното им консултиране и връзки с алумни асоциацията на Стопанска академия. Анализирайки факторите, които влияят на образователния пазар, доц. Нинов подчерта, че ще бъдат запазени добрите практики по отношение на приема на студенти, сред които са директния маркетинг и провеждане на национални ученически състезания по икономика. Пред медиите той сподели, че продължават посещенията в средните училища в страната, които са в рамките на „Кандидатстудентски тур 2016“, и при които презентиращите екипи от студенти, докторанти и преподаватели от Академията са много добре посрещани. Освен това, на 18 и 25 март предстоят още две издания на състезанията за средношколци в различни направления, за които има заявен голям интерес. По отношение привличането на чуждестранни студенти, доц. Нинов коментира направените вече първи стъпки към държави, в които има българска диаспора. Говорейки за кариерното консултиране на студентите, зам.-ректорът информира, че програма „Студентски практики” ще продължи, като очакванията са втората фаза да стартира в края на м. май с нови правила. Той припомни, че в първата фаза на програмата са участвали 4000 свищовски студенти, които са имали възможност да придобият професионални умения. Сред ключовите задачи в поверения му ресор доц. Нинов посочи и работата с бившите възпитаници на Свищовската Алма матер. Само за пет години са създадени над 50 алумни клуба с повече от 2000 членове и целта сега ще бъде по-активна комуникация и взаимодействие с хората от практиката, които да са в помощ на студентите. Нов акцент в посока разпознаваемост на висшето училище е активното участие в национални прояви. В тази връзка доц. Нинов сподели, че Стопанска академия е сред седемте български университета, които ще бъдат представени в предстоящото голямо международно изложение „Образование без граници”, което ще се проведе от 11 до 13 март 2016 година в Национален дворец на културата.
Зам.-ректор по „Акредитация и управление на качеството” е проф. д-р Георги Иванов, като в неговия ресор е и израстването на академичния състав. Не случайно той взе последен думата защото всички представени от другите трима зам.-ректори инициативи трябва да бъдат осигурени с една изключително адекватна и ефективна система за управление и контрол на висшето училище. „Стопанска академия от години е новатор в образователното пространство в България по отношение на системите за управление и ние ще продължим да ги развиваме”, каза проф. Иванов. Един от ключовите аспекти за ресора, свързан с израстването на кадрите в Академията, е обучението в образователна и научна степен „доктор”, и развитие на всички останали членове на преподавателския състав. По думите на проф. Иванов, „качеството” ще бъде основен приоритет не само по отношение на академичното израстване, но и по отношение обучението на студенти и управлението на висшето училище. Качеството ще бъде водеща концепция за цялостното развитие на Стопанска академия от гледна точка и на критериите, в които се залагат оценките от национални и международни структури и организации, рейтингова система и др. Проф. Иванов подчерта, че всички приоритети на другите три ресора са приоритет и за системата за управление.


„Заявените амбициозни идеи са подкрепени и с реални възможности”, заяви в края на пресконференцията ректорът доц. д-р Иван Марчевски. Освен на изградените традиции през 80-годишната си история, Стопанска академия ще заложи и на иновации, които драстичната промяна на образователния пазар изисква като нови мерки и интензивен начин на развитие, повишаване на качеството, акцентиране върху научните изследвания, повишаване ефективността на процесите. По думите на доц. Марчевски, всичко това може да се реализира с общите усилия на управленския екип, преподавателите, служителите и студентите на Стопанска академия.

Във връзка с изборния процес в Академията, ректорът обяви, че два от факултетите вече имат избрани нови декани и факултетни съвети. Очаква се до края на следващата седмица да приключат изборите и в другите два факултета, а до края на м. март да бъдат избрани и ръководителите на катедри.