Бакалаври с висок успех предпочитат магистратури в Стопанска академия по финанси, счетоводство, мениджмънт

Кандидат-магистрите за дистанционно обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, завършили ОКС „бакалавър” в професионалните направления „Икономика” и „Администрация и управление” с висок успех, най-често избират магистърски програми, свързани с финанси, счетоводство и мениджмънт. Статистиката сочи, че в по-голямата си част това са млади хора с амбиции за по-високи управленски позиции в публичния и в корпоративния сектор.

Според посочените желания на кандидатствалите до момента за настоящия прием, сред най-предпочитаните магистърски програми са  „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия”, „Финансов мениджмънт”, „Валутен, митнически и данъчен контрол”, „Финансово управление в публичния сектор”, „Банков мениджмънт”, „Мениджмънт на търговската дейност”. Значителен ръст на интереса на кандидат-студентите се наблюдава и към една от най-новите магистърски програми – „Financial Management” (Финансов мениджмънт на англ. език), която се развива едва от 2 години.

През настоящата кандидатстудентска кампания за прием в ОКС „магистър”, желаещите да се обучават в Свищовското висше училище могат да избират между над 100 престижни магистърски програми в редовна и дистанционна форми. Освен за икономисти - възпитаници на родната Алма матер, магистърските програми в Стопанска академия се оказват привлекателни и за завършилите ОКС „бакалавър” в други висши училища като най-много са кандидатите от УНСС, Нов български университет, ИУ – Варна, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, Бургаски свободен университет, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Международно висше бизнес училище – Ботевград, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, Висше училище по застраховане и финанси. Не са рядкост и случаите, в които завършили в западни университети бакалавърската си степен избират да се обучават по магистърски програми в Свищов, което е своеобразен висок атестат за качеството на предлаганото обучение в дистанционна форма.

Дистанционното обучение в образователно-квалификационна степен „магистър”, което Стопанска академия развива вече 15 години, привлича студентите не само с предлаганите магистърски програми, но и с гъвкавите възможности в технологията на кандидатстване и на обучение. Сред предвидените опции са изготвяне на индивидуален график за обучение и явяване на изпити, който да е съобразен напълно с желанието на студента, вариант за съкратен срок на обучение, възможност за провеждане на онлайн защита на дипломна работа. Само през предходната година в системата за дистанционно обучение на Свищовското висше училище са регистрирани логвания от 114 държави от всички континенти на света.


Икономисти със степен „бакалавър” или „професионален бакалавър”, които желаят да кандидатстват за дистанционно обучение в ОКС „магистър” в Стопанска академия могат да подават документи до 19-ти септември включително. Приемът на документи за предстоящата учебна 2014/2015 г. се осъществява в кандидатстудентския център на Стопанска академия всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 ч., а в събота и неделя – от 9:00 до 16:00 ч. Актуална информация за приема в магистърски програми за новата учебна година се публикува на сайта на Академия www.uni-svishtov.bg (Прием 2014).