„Банката на бъдещето” на финансисти от Стопанска академия с първа награда в национално състезание

 Първа награда в националното състезание по проект „Моята банка на бъдещето”, спечелиха студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. В междууниверситетската надпревара, организирана от банкова институция, участваха пет отбора от висши икономически училища в страната ни. На финала за първа награда един срещу друг със своите идеи застанаха екипът на Свищовската Алма матер и екипът на УНСС (Университет за национално и световно стопанство).  Стопанска академия представиха Александър Кирилов, Велизар Гутов, Ергин Азис, Живко Тодоров – четвъртокурсници, спец. „Финанси”.
 

Чрез своя проект, свищовският тим „Банкери на бъдещето” показва как банките могат да се превърнат от мрежи, съставени от клонове и банкови терминали, в компании от ново поколение, в които клиентът е на първо място, времето и качеството се ценят, и където се преоткриват и развиват нови форми на банкиране.

Студентите от Стопанска академия заинтригуваха международното жури с представянето на цялостна стратегия за „банка на бъдещето” и решения за всяко ниво на работа и всеки спектър на дейности в банката. „Банкерите на бъдещето” предложиха цялостна визия на мобилен банков клон без участието на банков служител, но с възможност за видео връзка в реално време. Представяйки проекта си, те показаха своите дизайнерски решения за вътрешния интериор и обзавеждане на мобилния клон с необходимия софтуер, електронно гише, видео система за охрана, технология за идентификация на клиента посредством разпознаване на пръстови отпечатъци и сканиране на ретината, електронна карта, която може да замени стандартната лична карта.


Целта на представения от свищовските студенти проект за „банката на бъдещето” е да се очертае бъдещето на финансовата система и да се покаже естественият път на еволюция на банките, навлизането на новите технологии и информационни канали за по ефективно обслужване и комуникация между банката и нейните клиенти.

Журито, категорично присъдило първото място на свищовските финансисти бе в състав: Паскуале Джамбои – Директор на Дирекция „Банкиране на дребно”; Цветанка Минчева – Зам.-директор Дирекция „Банкиране на дребно”; Виктория Блажева – Директор на Управление „Връзки с обществеността и комуникации”; Кирил Бъчваров – Директор на Управление „Клиентска удовлетвореност, проучвания и анализи” и изпълняващ длъжността Директор на Управление „Бизнес комуникации; Васил Пеянски – бизнес партньор. Ментор на свищовският екип бе Камен Костадинов – старши мениджър Отдел „Заможни клиенти”, Управление „Маркетинг и клиентски сегменти”.

Показателен факт за високата оценка бе прекъсването на презентацията от членове на журито за да поискат от „Банкери на бъдещето” правото за предоставяне на патент за представени решения. Друго доказателство за доброто представяне на свищовските финансисти е, че част от предложенията им ще бъдат реализирани в банковата институция, като самите членове на екипа ще участват при тяхното внедряване.
Предложение за работа четиримата студенти на Стопанска академия получиха лично и от Левон Хампарцумян – главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк”, и председател на Асоциацията на банките в България, по време на среща в неговия офис.

Представените в националното състезание идеи на свищовските студенти са систематизирани в книга, озаглавена „Банкери на бъдещето”.  Екземпляр от книгата си младите финансисти подариха на всеки член на журито и на Левон Хампарцумян.