Безплатни общежития за първокурсниците осигурява Стопанска академия „Д. А. Ценов”, а Булстрад покрива таксите за спец. ЗСД


Инициатива на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в помощ на бъдещите студенти е подкрепена от ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”. Във връзка с извънредното положение в страната и неговото отражение върху доходите на населението, Академичният съвет на Свищовското висше училище единодушно реши да предостави студентските си общежития за безплатно ползване от записалите се в редовна форма на обучение държавна поръчка, първокурсници за учебната 2020-2021 година. Веднага след обявяване на решението, благородната инициатива беше подкрепена от едно от най-големите застрахователни дружества в България – ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” – дългогодишен партньор на Стопанската академия. Застрахователното дружество се присъединява с дарение, равняващо се на годишните семестриални такси на първокурсниците, които ще бъдат записани за обучение в редовна форма по държавна поръчка, в специалност „Застраховане и социално дело”.



Двете институции имат редица съвместни инициативи, насочени към обучението на специалисти за застрахователния бранш. Булстрад ежегодно отделя средства, за да стимулира чрез стипендии и стажантски програми най-изявените свищовски студенти. Освен, че голяма част от служителите на ЗАД „Булстрад” са възпитаници на Свищовската академия, където преди 82 години за пръв път в България започва академичното преподаване по застраховане, от 2017 г. се осъществява и инициативата, наречена „Булстрад – Академия”. Съвместната инициатива дава възможност на служителите на компанията да повишат своята квалификация, като преминат обучителен курс, воден от преподаватели от катедра „Застраховане и социално дело” и от представители на топ мениджмънта на застрахователната компания. 
След заседанието на Академичния съвет, на което бе взето решението за безплатните общежития за всички първокурсници през учебната 2020-2021 г., зам.-ректорът по студентска политика – доц. д-р Румен Ерусалимов апелира: „В тези трудни дни, нека не гледаме само текущите ни проблемите, а да погледнем в бъдещето и да дадем още една причина на българските младежи да останат в България”. Той изрази надежда, че и други фирми, отговорни за бъдещето на страната ни, ще последват примера на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” и ще подкрепят инициативата на Стопанска академия „Д. А. Ценов”.
Репортаж за инициативата на Академията по Нова телевизия: ТУК