Бизнесът в действие отново провокира свищовските студенти с реални бизнес казуси

Проектът „Бизнесът в действие”, който AIESEC – Свищов реализира за пета поредна година, даде възможност на студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” да се срещнат лице в лице с представители на компании, търсещи иновативни решения за своя бизнес. Основна цел на проекта е да спомогне за изграждането на мост между бизнеса и образованието като даде възможност на студентите да приложат наученото в университета на практика, решавайки предоставени от компаниите-партньори реални бизнес казуси с икономическа насоченост.


„Критерият за истинност на всяка една  теория е практиката, а потребностите на практиката предвижват науката по-напред” – заяви при официалното откриване на тридневния форум зам.-ректорът по „Обучение и научни изследвания” проф. д-р Любен Кирев. С приветствие от името на академичното ръководство и на ректора проф. д-р Величко Адамов, зам.-ректорът поздрави организаторите и участниците във форума. Отчитайки факта, че връзката между теорията и практиката винаги е съществувала, проф. Кирев подчерта важността на практическото обучение, което форума осигурява за свищовските студенти. 

В сравнение с първата година на реализиране на проекта, сега и фирмите-партньори, и одобрените за участие  студенти са двойно повече – информира председателят на AIESEC – Свищов, Мирослав Димитров. По думите му, „Бизнесът в действие” успя да докаже, че е проект, който подобрява връзката между младите хора и корпоративната среда. Мирослав Димитров изрази благодарност към академичното ръководство за оказваната през годините подкрепа при реализиране на проекта и към фирмите-партньори, а на колегите си пожела успех на форума с апела: „Предизвикайте себе си, бъдете решителни, поемайте рискове и преследвайте мечтите си”. 


Участващите седем фирми бяха презентирани от техни представители и от членове на студентската организация. Част от компаниите подкрепят не само проекта „Бизнеса в действие”, но и други  инициативи на AIESEC – Свищов целогодишно. Предизвикателствата към свищовските студенти, които бизнеса отправи чрез поставените казуси, бяха свързани със счетоводно отчитане на инвестиционно предприятие, маркетинг и разработване на нови пазари, данъчна система и законодателна политика. С казуси във форума за пореден път участва и Стопанска академия. Катедра „Бизнес информатика” постави задача на студентите да създадат уеб сайт, а катедра „Търговски и туристически бизнес” предизвика участниците да разработят собствена марка на търговска верига и нов продукт на търговски комплекс. Организаторите на форума от AIESEC – Свищов поставиха казус в направление човешки ресурси.


Чрез формата за кандидатстване, всеки студент имаше възможност предварително да избира три от предложените варианти. На база курс, специалност и критерии от самите компании, студентите са селектирани във всяко едно от направленията. Екипите, които решаваха поставените казуси, бяха сформирани на случаен принцип от по 4-5 души. След презентациите на казусите, представителите на компаниите избираха екипа, представил се най-добре според техните критерии.

Наградата на организаторите – локален офис на AIESEC в Свищов – „Социален стаж” през лятото в държава по избор от 124 възможни, получи екипът на второкурсниците Гергана Костова и Цветомир Дунчев от спец. „Стопанско управление”, Стойчо Маринов - III курс и Анджелика Енчева - IV курс от спец. „Бизнес информатика”.

При закриване на тридневния форум всички участници  получиха персонални сертификати, които им бяха връчени от председателя на  AIESEC – Свищов, Мирослав Димитров и от ръководителя на проекта Симеон Спасов.