Близо 2000 нови магистри ще се дипломират в Стопанска академия

Близо 2000 студенти на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, обучаващи се в редовно и дистанционно обучение в ОКС „магистър”, защитават дипломна работа през м. октомври. В Свищовското висше училище годишно се провеждат две сесии по защити на дипломни работи, като през настоящата заседанията на държавните изпитни комисии са в периода от 1-ви до 10-ти октомври. Допуснати до защита през есенната сесия на 2014 г. студенти са от трите категории: магистри - икономисти след ОКС „бакалавър”, обучавали се в продължение на три семестъра; студенти по магистърски програми, приети след придобита ОКС „професионален бакалавър” със срок на обучение пет семестъра; „неикономистите” – обучавали се по икономически специалности в продължение на шест семестъра.


Доста честа практика на студентите в Стопанска академия е да изберат да се обучават по повече от една магистърска програма. Сред най-атрактивните е „Financial Management” (Финансов мениджмънт на английски език), а с най-голям прием са магистърските програми „Финансов мениджмънт”, „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия” и „Валутен, митнически и данъчен контрол”.

Преобладаващата част от студентите - магистри избират дистанционната форма поради възможността да съчетават едновременно обучение и кариерна реализация. Сред предимствата, които възпитаниците на Свищовската академия отчитат са гъвкавите възможности в технологията на кандидатстване и на обучение, съобразени със съвременните силно динамични условия на живот и специфичните потребности на студентите. Защитаващите през м. октомври дипломни работи се обучават по над 100 престижни магистърски програми в редовна и дистанционна форми в професионалните направления „Икономика” и „Администрация и управление”. Учебните планове по тези програми са разработени съвместно с бизнеса и държавната администрация така, че да бъдат подготвяни необходимите кадри за националната икономика.


Все по-честа практика при дистанционните магистри е използването на онлайн защита на дипломна работа от студенти, локализирани извън териториалните граници на България. Друго предимство, което завършващите ОКС „магистър” в Свищов изтъкват е, че освен държавна диплома получават и европейско дипломно приложение, даващо международно признание на висшето образование в ЕС, САЩ и Канада.

Прием на икономисти със степен „бакалавър” или „професионален бакалавър”, както и на неикономисти, желаещи да кандидатстват за дистанционно обучение в ОКС „магистър” се реализира два пъти в годината. Към настоящия момент в Стопанска академия продължава есенния прием на магистри. Реализира се първия прием в новата магистърска програма „Консултиране и администриране в мениджмънта”. Актуална информация за приема в магистърски програми се публикува на сайта на Академия www.uni-svishtov.bg