Борбата с бедността предизвика български студенти да участват в конкурс за есе по проект на екип от Стопанска академия

Проектът „Борбата с бедността – предизвикателство пред обучението по икономика и управление” даде възможност на български студенти от различни висши учебни заведения да участват в едноименен конкурс за есе. Проектът се реализира от екип от студенти и преподаватели от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, а резултатите от конкурса бяха представени на проведена в Свищов кръгла маса.  От името на ректора – проф. д-р Величко Адамов, участниците във форума приветства зам.-ректорът по научни изследвания и качество на обучението – доц. д-р Диана Ималова. Сред гостите на кръглата маса бе и директорът  на Института за научни изследвания (ИНИ) при Стопанска академия – проф. д-р Маргарита Богданова.

В конкурса участваха над 30 студенти от Стопанска академия, Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, УНСС и СУ „Св. Климент Охридски”. Сред тематичните направления, по които младите автори представиха свои виждания и лично отношения са „Порок ли е бедността?”, „Бедността - начин на живот или начин на мислене”, „Път за излизане от бедността ли е образованието?”. Отчитайки резултатите от конкурса по време на кръглата маса, проектният екип с ръководител доц. д-р Анастасия Марчева, представи и основните тези в студентските есета. „Младите хора добре са разбрали, че в основата на борбата с бедността са  трудът, амбицията, усилието, целеустремеността, смелостта, образованието, активното натрупване и обработване на информация. За тях бедността може да поражда пороци, но не е порок. Тя е временно състояние, от което може да се излезе благодарение на посочените качества” – каза доц. д-р Людмил Несторов, представяйки обобщената оценка на екипа за участието на студентите в конкурса и техните творби. В своите есета част от авторите посочват мястото и ролята на държавата и обществото в борбата с бедността заявявайки, че обществото е толкова силно, колкото са силни най-слабите прослойки в него. Други изводи от представените есета акцентират върху тезата, че хората получават това, за което са готови, за което имат смелост да мечтаят и способности да постигнат мечтите си.

Всички студентски есета са публикувани на компакт диск, озаглавен „Борбата с бедността – предизвикателство пред обучението по икономика и управление” на Академично издателство „Ценов”. В рамките на кръглата маса, всеки участник в конкурса получи сертификат и компакт диск с официалната публикация, които им връчи зам.-ректорът доц. д-р Диана Ималова. 

Проектът, по който се проведе конкурса за студентско есе, посветено на борбата с бедността, е финансиран от бюджетната субсидия за присъщата научноизследователска дейност на висшето училище със съдействието на Института за научни изследвания.