Чествахме 139 години от освобождението на Свищов

Представители на академичната общност участваха в честването на 139 години от освобождението на Свищов. В местността „Паметниците”, където в нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г. руските войски правят десант и започват освободителния поход на Руско-турската война, днес бе отслужена панихида и се състоя церемония по полагане на венци и цветя. Сред официалните гости на честването бяха Якуб Флашински – II Секретар в посолството на Република Полша в България, народни представители, зам.-ректорът проф. д-р Марияна Божинова, ръководители на институции, почетни граждани. Слово за освобождението на Свищов – първият свободен български град, прочете кметът Генчо Генчев. 


Стихове, тържествени слова, патриотични песни и военни почести припомниха, че пътят на свободата и независимостта на България, преминал през Плевен, Шипка, Шейново и Стара Загора, е започнал от Свищов. „139 лета Свищов пристъпва към белите паметници за да се поклони пред безсмъртното дело на загиналите за българското избавление – изстрадано, заслужено и свято”, подчерта водещият като припомни, че блестящо проведения десант край Свищов е един от най-известните и успешни във военната история на света изобщо. В кръвопролитните битки край Свищов загиват над 800 души от участвалите български, руски, румънски, полски, сръбски и фанландски войни. Безсмъртното им дело е увековечено с паметници, чието изграждане започва веднага след войната през 1878 г. със средства в размер от 165 хиляди рубли, отпуснати от руския император. Много скоро, тук край Свищов са издигнати седем обелиска, изработени в мраморна работилница в град Одеса.


Венци и цветя пред паметниците поднесоха официалните лица, политически партии, НПО, ученици, граждани. От името на академичната общност в Свищов венец поднесоха студенти и зам.-ректорът проф. Божинова.