ЧЕТИРИМА ОТ НОВИТЕ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ СА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СВИЩОВСКАТА АКАДЕМИЯ

В унисон с предприетата от правителството на Република България стратегия за укрепване на процесите на регионалното управление и внедряване на монолитна основа от добре структуриран държавнически апарат с визия за европейско развитие на националната икономика чрез решение на Министерски съвет бе поставено началото на серия от назначения на областни управители, чиято компетенция и професионален стил обвързват Свищовската академия във функцията й на ковачница на знаещи, можещи и успяващи управленци с устойчива следа във формирането и предлагането на все повече и по-качествени публични услуги.

Демонстрираният мащаб на действие от страна на кабинета на страната и осигуреното признание от министър-председателя академик Николай Денков определи в четири възлови областни центрове за областни управители да бъдат назначени възпитаници на Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“ – Свищов.

Пламен Янев е новият областен управител на Бургас. Той е магистър по „Застраховане“ и е завършил две бакалавърски специалности в нашата Алма матер – „Застраховане и социално дело“ и „Стопански и финансов контрол“. Пламен Янев е добре познат на гражданите на областта. До този момент е бил зам.-областен управител. Притежава и богат опит в сферата на застраховането и банкирането.

Новият областен управител на Велико Търново е завършилият ОКС „магистър“ в специалност „Икономика на търговията“ Ивайло Здравков. Доскорошният директор на ТД на НАП е оглавявал и Агенцията за държавни вземания, бил е член на Великотърновската адвокатска колегия и преподавател по право.

Надя Донкинска е новият областен управител на Враца. Тя е магистър специалност „Финанси“ на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов и досега е заемала ръководни позиции в банковия сектор.

Завършилият магистърската програма в специалност „Икономика и управление на индустрията“ Виктор Стойчев е новият областен управител на Ловеч. Доскорошният главен сътрудник по управление на европейски проекти и програми в МТСП е заемал поста областен управител и през 2022 година. Неговата професионална кариера се свързва с ТП на НОИ и ТД на НАП в град Ловеч. Два мандата е и общински съветник, също в Ловеч.
Образователният ценз и ниво на експертиза, в сферата на обществено-политическия и икономически живот на страната, на четиримата нови областни управители са съградени в аудиториите на Свищовската академия и отразяват амбицията на новото поколение държавници за постигането на подходяща среда за нов стопански и културен подем.